Вінницькі волонтери виготовляють кікімори та маскувальні сітки за власною технологією

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Вінниця

Волонтери громадської організації "Тризуб.ЮА" плетуть маскувальні сітки та кікімори для військових. Роблять це за власною технологією. Про це Суспільному розповіла волонтерка Ірина Присяжнюк.

Фото: Суспільне Вінниця

Ольга приїхала до Вінниці з Києва. Плести сітки їй запропонувала сестра. Жінка каже, перші мали дуже густий малюнок.

"З фронту нам казали: "Дівчата робіть їх такими, щоб ми бодай щось через них бачили, а то ми навіть неба не бачимо, що відбувається", — каже волонтерка Ольга.

Тож, почали думати, як би полегшити сітки.

"З перших днів, коли ми почали працювали, ми робили сітки як килими. Ми хотіли своєю сіткою все небо закрити, щоб ніякі уламки, ніякі гранати, нічого не могло пробити нашу Україну. Але потім ми зрозуміли, що ці сітки дуже важкі. Нам треба вдосконалювати, робити їх набагато легшими, щоб хлопці могли підняти, зняти, коли потрібно" — говорить Ірина Присяжнюк.

Фото: Суспільне Вінниця

Тоді, клаптики тканини спробували пришивати на смужки. Аби було менше вузликів. За гроші з донатів волонтери придбали агроволокно. Завдяки такій тканині сітки легкі.

"Ця стрічка додає об'єм. Вони навіть нею Хаймерси накривали. Бо ми великі в'яжемо 10/6м, коли летить розвідник він не бачить його", каже волонтерка Світлана.

Поміж зшитих смужок додають однотонні білі, сірі або чорні стрічки. Аби створити маскувальний візерунок. У приміщенні працюють одразу над кількома варіантами сіток — зимове маскування та осіннє.

Поруч інша група волонтерів плете кікімори. На основу гачками вплітають різнокольорові нитки. Вага одного такого костюма приблизно 1200 грамів.

Аби маскувальний костюм був зручним та легким врахували побажання військових, яким їх передавали, каже волонтерка Наталія.

"Тут килимові нитки. Хмельницький комбінат нам давав нитки дарничанка і мішковина. Натуральний матеріал, який розмиває контур тіла у тепловізорі. Тому наші кікімори саме цим славляться", — каже Наталія.

Фото: Суспільне Вінниця

Ігор Волков сітки та кікімори передає військовим.

"Багато друзів, які служать, просять сітки та харчі. Приїжджають сюди на ротацію в короткочасні відпустки і моє діло забезпечити їх. Бувають такі сітки, що мають "ляпи". Наприклад, коли ти кладеш сітку, а вона більше привертає увагу, аніж відволікає. А ці сітки лягають так, як треба. Кікіморами, які роблять дівчата, вони теж задоволені. Кажуть, що вони справляються на 100 відсотків з тією задачею, яка на них покладається", — говорить Ігор Волков.

Фото: ГО «Тризуб»ЮА»

Також волонтери громадської організації "Тризуб.ЮА" регулярно збирають та возять гуманітарну допомогу військовим та мешканцям деокупованих територій.

"Якщо говорити про військових, то найбільша потреба зараз це теплий одяг. Там холодно, в них мокрі ноги. Вони хворіють, з'являється потреба у противірусних ліках. На жаль, у нас їх критично не вистачає. Цивільним також потрібен теплий одяг. Зараз просять теплі ковдри. Навіть там, де вони живуть, там немає чим вкритися", — розповіла волонтерка Олена Дацюк.

Продукти, консервацію, випічку та одяг збирають по всій області. Долучаються працівники закладів позашкілля, залізниці та бібліотек.

Новости Украины