Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?»: які заходи пропонують полтавцям

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото: Рexels

У рамках програми ментального здоров’я "Ти як?" для жителів Полтавщини передбачено проведення психоосвітніх заходів. Вони спрямовані на те, щоб навчити людей розуміти, як працює їхня психіка, як працюють їхні емоції і як з ними взаємодіяти, а також попередити певні ментальні розлади.

Про це в ефірі Українського радіо "Полтава" розповів доцент кафедри психіатрії Полтавського медичного університет Дмитро Бойко.

Наше завдання пояснити людям, що вони можуть відчувати у тих чи тих ситуаціях і дати прості, але базові інструменти, щоб можна було впоратися з наслідками стресу. Для кожної категорії населення вони різні.

За словами Дмитра Бойка, серед найуразливіших у сенсі стрес-асоційованих розладів – захисники і захисниці, які на війні, ВПО та біженці.

Згідно із дослідженнями Центру метального здоров’я та координаційного Центру програми "Ти як?" у групі ризику серед цивільних громадян – молодь.

Як це може дивно не здаватися, але саме вікова категорія 18-20 років. Тобто здебільшого це наше студентство. У групі ризику діти і підлітки. Разом із вчителями вони зіткнулися із численними викликами при організації навчального процесу в умовах війни, що позначаються на їхньому емоційному стані.

Цикл лекцій відбувся стосовно комунікації з ветеранами та ветеранками. Йшлося про практичні інструменти взаємодії та етичні принципи спілкування.

Найголовніший з них – не намагатися випитати те, що людина сама не хоче або не готова розповідати. Це може ще більше її травмувати, може знецінювати той досвід, що людина отримала на війні. Навіть з точки зору психотерапії та психіатрії необов’язково по гарячим слідам пропрацьовувати саму травмуючу подію, щоб покращити життя людини зараз. Для цього потрібен час.

Серед психоосвітніх заходів, що заплановані на січень 2024 року, – «Аптечка самодопомоги» . Це тренінг для відпрацювання вправ з релаксації, заспокоєння під час надзвичайних подій, дихальні вправи для подолання кризової ситуації.

Зокрема, ми розповідатимемо як допомогти собі самому, як допомогти тому, хто виявився поруч, як надати першу психологічну допомогу. Для студентів запланована тренінг-лекція та дискусійна панель стосовно етики і комунікації з ветеранами. У лютому організовуємо цикл лекцій для працівників критичних служб – ДСНС, поліції, патрульної служби. Тому, що це також вразливі категорії громадян, робота яких пов’язана із стресовими ситуаціями.

Більше слухайте в ефірі Українського радіо "Полтава" за посиланням.

Новости Украины