У Добровеличківці на Кіровоградщині відремонтують будинок на вісім квартир для лікарів

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото зі сторінки БФ «Фортечний»

У селищі Добровеличківка Новоукраїнського району Кіровоградської області відремонтують восьмиквартирний будинок для лікарів-переселенців і військових. Гроші на це виділяє благодійний фонд "Фортечний" з Кропивницького. Про це розповів засновник фонду Микола Козловський. Житло даватимуть безплатно за умови, якщо лікарі залишаться працювати в громаді.

Будинок, який планують віддати лікарям, зараз порожній. Він розташований у центрі й має чотири поверхи з вісьмома квартирами. Зі слів першого заступника голови Добровеличківської громади Олександра Яцевича, будівля належала "Кіровоградобленерго". Її 20 років не використовували. Деталі про стан будинку Олександр Яцевич не може сказати. Каже: потрібно вивчити, що там є, і за потреби провести електроенергію, водопостачання й каналізацію.

Цим усім займатиметься благодійний фонд "Фортечний" з Кропивницького. У січні він викупив недобудову в "Кіровоградобленерго". Зі слів Миколи Козловського, ідея належить голові громади Володимирові Осієвському.

"Влітку до мене завітав голова громади, який шукав підтримки у різних напрямках, – каже засновник фонду. – Він був зацікавлений, щоб лікарі й далі залишилися в Добровеличківці. Мій батько родом з Добровеличківського району. Я маю там багато знайомих і родичів і приблизно розумію, які там потреби".

Зі слів Миколи Козловського, будинок придбали за 470 тисяч гривень. Зараз разом з громадою фонд шукає організацію для виготовлення проєктно-кошторисної документації. Потім збиратимуть кошти на будівельні роботи. У скільки може обійтися реконструкція, не готові сказати ні в фонді, ні в громаді.

Недобудова в Добровеличківці. Фото зі сторінки БФ «Фортечний»

За словами Олександра Яцевича, коли будинок введуть в експлуатацію, квартири безплатно передадуть лікарям-переселенцям. "У нас є такі сім’ї. Вони приїхали в громаду, обоє працюють у лікарні й готові продовжити проживання і роботу".

Також це можуть бути родини загиблих військових або бійці, які отримали інвалідність, каже Олександр Яцевич. Проте остаточно кандидатури, орієнтуючись на списки від громади, визначить фонд. Він також обговорюватиме деталі ремонту в самій квартирі з кожним майбутнім власником.

За словами Миколи Козловського, ремонт планують виконати упродовж цього року.

Інші проєкти

Микола Козловський розповів: заснував фонд "Фортечний", щоб допомагати військовим, які зазнали поранень під час війни й потребують житла. Від приватного підприємства, яке він очолює, надходить і переважна більшість пожертв для фонду. Решта внесків – це донати інших підприємств і людей. "Це була моя ініціатива, тому я несу повну моральну відповідальність за те, щоб фонд працював", – сказав засновник фонду.

Серед інших проєктів – будівництво шестиповерхового 41-квартирного будинку для військових у Кропивницькому. Там отримати квартири зможуть військові з пораненнями. Умова – проходження служби в Кропивницькому і відсутність власного житла. Усім охочим треба заповнювати гугл-форму. Звернення розглядатиме громадська рада з волонтерів і громадських діячів.

Зараз звели фундамент і облаштовують опалубку, щоб залити бетонну плиту над укриттям, розповів Микола Козловський. Площа укриття – 650 квадратних метрів. Бетонна плита буде завтовшки 500 міліметрів. Вона розрахована на пряме влучання снарядів.

Проєкт будинку в Кропивницькому. Зображення зі сторінки БФ «Фортечний»

Також фонд купує тепловізори й автомобілі для військових. Передає обігрівачі, генератори й теплі речі громадам в Чернігівській, Сумській, Харківській областях. З генераторами й обігрівачами допомагає французька міжнародна організація "Електрики без кордонів".

"Одна партія, яку ми отримуємо від організації "Електрики без кордонів", коштує 300 тисяч євро, – каже директор фонду. – Ми маємо всі документи на підтвердження донатів і всього, що ми купуємо. На кожну громаду, військову частину, лікарню чи організацію є договір і акти прийняття-передання. Усі внески мають цільове призначення. Гроші йдуть за напрямком, у якому їх люди задонатили".

Новости Украины