У Франківську відреставрували старовинну кам’яну огорожу

В Івано-Франківську відновили кам’яну огорожу, якій понад сто років. Проєктно-кошторисна документація та ремонт частини 25-метрової огорожі коштували 150 тисяч гривень.

За словами начальника відділу з питань охорони культурної спадщини міськвиконкому Володимира Ідака, гроші спрямували з міського бюджету.

Роботи з відновлення палісадника у будинку на розі вулиць Мазепи та Короля Даниля розпочали у травні. Володимир Ідак каже, що огорожі — понад сто років. Будівлю зводили австрійські архітектори у 1910 році.

Під час ремонтних робіт реставрували вцілілі елементи та наново створили зруйновані.

«Цоколь був завалений. Ми його вирівняли, зафіксували, тобто стабілізували. Далі фрагменти реставрували, де сколи надмірні, тобто надщерблення утворилися. Потім відновили надбудову, огорожу», — каже Ідак.

За його словами, у мешканців будинку — активна позиція. Вони долучалися до ремонту палісадника. До відновлення архітектурної пам’ятки приєдналися й приватні підприємці.

«Терасу, це підняття, власники приміщення на першому поверсі за свої кошти облаштували, побачивши роботу майстрів. І так само власник цокольного приміщення хоче реставрувати наступний фрагмент. Таким чином ми реставруємо фактично всю огорожу, починаючи від вулиці Мазепи і до входу в будинок», — розповідає начальник відділу з питань охорони культурної спадщини МВК.

Источник

Новости Украины