У Кропивницькому обрали запобіжний захід 20-річній підозрюваній у державній зраді

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому обрали запобіжний захід 20-річній жительці Олександрійського району Кіровоградської області, яку підозрюють у державній зраді. Вона була російською агенткою, розвідувала місця розташування підприємств українського оборонпрому, розповіла Суспільному речниця управління Служби безпеки України в регіоні Юлія Ткач. Підозрювана сказала, що свою провину визнає частково.

Підозрювана попросила не показувати її обличчя.

Прокурор Володимир Лещенко сказав, що підозрювана надсилала повідомлення з місцями розташування блокпостів, які охороняють Кременчуцький нафтопереробний завод, писала про готовність збирати дані про його охорону та результати ракетних ударів РФ: "Надіслала повідомлення з адресою оборонного підприємства, розташованого в Києві, дані відносно якого збирала представникам ЛНР/ДНР".

Затримали жінку 15 березня у Кіровоградській області, сказав прокурор. Аби підозрювана не переховувалась під час досудового слідства, просив обрати їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою: "За ступенем тяжкості – це особливо тяжкий злочин. У разі визнання винною їй загрожує покарання у вигляді 15 років позбавлення волі або довічне".

Адвокат підозрюваної Станіслав Ткаченко та підозрювана просили запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Зі слів затриманої, свою провину у державній зраді визнає частково. Сказала, що збирала фотографії та публікації з груп у соцмережах: "Коли мене затримали, я на зупинці розмовляла з людиною, а не фотографувала. У мене багато фотографій з Києва. Просто, де я позую. Я не те, що підтримую (вторгнення РФ в Україну – ред.), просто виникли обставини, через які я так вчинила. Інтерес був. Це не пояснити. З одного боку – фінансовий. Але платили не так багато".

Суддя Катерина Юр’єва оголосила ухвалу про запобіжний захід на час досудового слідства: "До уродженки міста Кременчук Полтавської області, яка проживає в Олександрійському районі Кіровоградської області, застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з 15 березня 2023 року по 13 травня 2023 року".

Адвокат Станіслав Ткаченко відмовився коментувати, чи подаватимуть апеляцію на ухвалу суду.

Що відомо

Підозрюють жінку у передачі російським спецслужбам інформації про місця розташування військових об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, сказала речниця обласного управління СБУ: "Робила фото з блокпостів нашого регіону, нафтобаз та інших підприємств, які встигла передати ворогу. На щастя, оперативникам СБУ вдалося завчасно попередити наведення ракетного удару по стратегічному оборонному підприємству".

Зі слів Юлії Ткач, отримані відомості підозрювана передавала месенджером.

Новости Украины