У Кропивницькому подорожчала картопля. Наскільки та чи прогнозують зниження

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

У Кропивницькому вартість української картоплі – від 28 до 30 гривень за кілограм, привезеної з Єгипту – 70 . Суспільне Кропивницький

Кілограм черкаської картоплі коштує від 28 до 30 гривень за кілограм, розповіла продавчиня Наталія Шинкаренко.

"Восени закупівля картоплі була вполовину дешевша, ніж наразі. Минулого року я продавала картоплю по 17 гривень за кілограм. Цьогоріч у березні я торгую нею по 30".

В одному з супермаркетів обласного центру кілограм картоплі коштує майже 25 гривень.

“Протягом останнього місяця картопля подорожчала на дві гривні. Це пов’язано з умовами зберігання, логістикою та умовами перевезення. Адже ми купуємо картоплю майже по всій Україні", – говорить керуюча супермаркету Людмила Животовська.

"Картопля дорога, як для України. Ми ж нібито все вирощуємо самі, але така складна ситуація, бо у нашій країні триває війна", – вважає покупець Василь Паранюк.

Протягом останнього місяця картопля подорожчала на дві гривні. Фото: Суспільне Кропивницький

На ринках Кропивницького вартість кілограма картоплі – від 28 до 35 гривень. У супермаркетах – від 15 гривень 49 копійок до 37 гривень. В області торік зібрали 530 тисяч тонн картоплі, це на 30 тисяч більше, ніж у позаминулому, говорить керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

"На Кіровоградщині у 2024 році сільгоспвиробники і фізичні особи планують посадку картоплі. Прогнозуємо, що це буде на рівні минулого року, тобто це 40 тисяч гектарів".

Подорожчання сезонне, нинішні ціни на картоплю в Україні не завищені, вважає співробітник Інституту світової економіки Всеволод Степанюк.

"Блокада кордону із Польщею та деякими іншими країнами не дозволяє здійснювати експорт картоплі. Відповідно це не дає європейським цінам формувати погоду на українському ринку. Через два-три місяці буде вже молода картопля, яка зіб’є ціни на стару".

Прогнозує з другої половини квітня зниження цін на картоплю.

Новости Украины