У Кропивницькому презентували виставку світлин до річниці анексії Росією Кримського півострова

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото Тараса Ібрагімова. Суспільне Кропивницький

"Історії з окупованого Криму". Виставку фотографій презентували у Кропивницькому. Це 22 роботи трьох українських фоторепортерів – Аліни Смутко, Альони Савчук, Тараса Ібрагімова. Вони у 2014-2019 роках фільмували фрагменти життя сімей політичних в’язнів і порушення прав людини в окупованому Криму. Дев’ять років тому Росія анексувала український півострів Крим. З березня 2014 почалися переслідування кримських татар і українців на території Криму. Автори фото, представлених на виставці, отримали заборону на в’їзд до Криму і Росії на 10 і 35 років.

Фотовиставку створили центр з прав людини ZMINA і представництво президента України в Криму, щоб світ бачив і знав про злочини росіян, каже голова центру Тетяна Печончик.

"Це унікальна хроніка, зібрана трьома сміливими українськими журналістами-фрілансерами. Люди на фото – політичні в’язні. Більшість їх – кримські татари. Є й українці, які сидять. Найчастіше їх звинувачують у справах, які сфабриковані. Це тероризм, екстремізм, шпигунство, диверсія. Усі ці справи політично мотивовані. Бо ці люди не вчиняли цих злочинів, за якими їх звинувачують. Фотографії показують реалії життя на окупованому півострові, як живуть родини політв’язнів у той час, коли їхні батьки перебувають у в’язницях окупованого Криму чи в тюрмах РФ. Як живуть батьки дітей, які були насильно викрадені, про яких немає звісток досі, як проходять обшуки".

Фоторепортерка Аліна Смутко розповіла про одну зі своїх робіт. Її зробила в травні 2017 року.

Аліна Смутко. Суспільне Кропивницький

"Це обшук у селі Морське (його ще називають Капсихор) неподалік Судака. Це, в принципі, звичайна картинка для обшуків, які відбуваються в Криму. Заходять люди у формі, з закритими обличчями, зі зброєю. Щоразу різні підрозділи, різна кількість людей. Вони приїжджають рано-вранці до людей додому, заходять взуті, перевертають все догори дном. Це обшукували будинок Юсуфа Тороза. Затримали його самого і сина. Проти них хотіли порушити справу в зберіганні чи то зброї, чи то якихось заборонених речовин".

Фото Аліни Смутко. Суспільне Кропивницький

Фото Альони Савчук. Суспільне Кропивницький

Фото Аліни Смутко. Суспільне Кропивницький

Затримали в Криму, визнали винним у зберіганні вибухівки, засудили на п’ять років журналіста Владислава Єсипенка, розповідає дружина політв’язня Катерина Єсипенко.

"У березні 2021 року Владислав був затриманий ФСБ в окупованому Криму за політично мотивованою справою. 9 березня він знімав акцію на честь дня народження Тараса Шевченка у Сімферополі, біля пам’ятника Шевченку. Наступного дня Владислав повертався з Сімферополя, і на трасі в районі Ангарського перевалу його затримала ФСБ. Вони ж блокують хитро. Ніби це ДАІ, а потім машини без знаків розрізнення блокують двері, силою витягають його з машини, кидають на землю. Його піддавали тортурам електричним струмом. З 1 вересня 2022 року його етапували з СІЗО Сімферополя до виправної колонії №2 міста Керч".

Катерина Єсипенко. Суспільне Кропивницький

Фото Тараса Ібрагімова. Суспільне Кропивницький

Після незаконної анексії й окупації Росія змінює склад населення Криму, точних цифр репресованих і засуджених немає, каже головна консультантка служби забезпечення діяльності Кримської платформи Анна Ситнікова. За її словами, відповідно до інформації Представництва Президента, зараз Україна має 180 політичних в’язнів, 116 з них – це кримські татари. Нещодавно стало відомо про смерть двох політв’язнів. Один з них – кримський татарин Джаміль Гафаров.

Фото Аліни Смутко. Суспільне Кропивницький

"У Росії з’явилась тенденція, що вони не просто переслідують людей, примушують виїжджати. Вони просто їх вбивають тим, що не надають необхідну медичну допомогу, показують – ми сильніші й можемо з вами робити, що хочемо, – каже Анна Ситнікова. – Російська влада заявляла, що вони створюють кримський міст для того, щоб людям краще їздилося з Росії до Криму. Насправді це було зроблено для того, щоб транспортувати техніку і військових, щоб далі захоплювати Україну. Найменші цифри тих громадян України, які виїхали з Криму, з моменту окупації до 24 лютого минулого року, – десь близько 50 тисяч. Але знову ж – це лише ті, що зареєструвались на материковій Україні як ВПО. Скоріше за все кількість цих людей значно більша. Орієнтовно півмільйона російських громадян були переміщені до Криму. Також є інформація, що станом до 24 лютого в окупованому Криму проживало біля півмільйона кримських татар. Але знову ж, вони вимушені виїжджати. Ми говоримо про переслідування людей. Вони проти російської окупації й найчастіше це кримські татари".

Фото Аліни Смутко. Суспільне Кропивницький

Фото Аліни Смутко. Суспільне Кропивницький

Олександр Романов розповів, які враження в нього викликала виставка. "Я впевнений, що Україна переможе. Що ми повернемо Крим і всі окуповані регіони, і все буде добре".

До Кропивницького світлини показали у Хмельницькому. Далі планують повезти в Одесу, Чернівці, Луцьк і Львів. У Кропивницькому виставка буде до кінця цього тижня.

Новости Украины