У Полтаві працює лікар Андрій Прошельцов з Луганщини, який переїхав через війну

За інформацією: Суспільне Полтава.

фото: Суспільне Полтава

У Полтавській обласній лікарні працює анестезіолог із Луганщини Андрій Прошельцов. Пів року тому він вимушено переїхав через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. За 8 років війни чоловік вдруге повертається до Полтави. Свою історію до міжнародного Дня лікаря, який відзначають 3 жовтня, він розповів Суспільному.

28-річний Андрій Прошельцов анестезіологом працює п’ять років. Із них останні шість місяців – у Полтавській обласній лікарні. Роботу тут знайшов після вимушеного переїзду із Луганщини. Через війну, каже, робить це не вперше.

"2014-го року я був вимушений з Луганського медичного університету перевестися через бойові дії до УМСА (Українська медична стоматакадемія, нині Полтавський державний медичний університет – ред.)", — каже анестезіолог відділення нейрореанімації Полтавської обласної лікарні Андрій Прошельцов.

Андрій Прошельцов з пацієнтом. фото: Суспільне Полтава

Згодом Андрій переїхав до Сєвєродонецька, де працював анестезіологом у місцевій лікарні. 2022-го року, коли місто почали обстрілювати російські військові, чоловік оселився у медзакладі та продовжував надавати допомогу пацієнтам.

Мама та хлопчики отримали численні осколкові поранення. Одному хлопчику пошкодило обличчя та очі. Другому хлопчику обличчя, матері також м’які тканини обличчя та верхні частини тулуба. І ми одночасно надавали усім трьом допомогу в операційній якраз, коли почався артилерійський обстріл. Доводилось хлопчиків на руках виносити з операційної. Слідом за ними тягнути апарати штучної вентиляції і продовжували операцію в коридорі за правилом двох стін.

Тоді сім'ю вдалося врятувати, каже Андрій.

Часто люди отримували поранення несумісне із життям. І якби не хотілося допомогти, якби ми не робили все, що могли, але рятувати життя вдавалося не завжди. Десь безпосередньо по кінець березня знаходився в Сєвєродонецьку. Продовжував працювати, залишався у своїй лікарні.

Лікар Андрій Прошельцов з Луганщини працює у полтавській лікарні. фото: Суспільне Полтава

Із Сєвєродонецька під обстрілими виїжджав у квітні. А рідні Андрія Прошельцова нині досі залишаються на тимчасово окупованій території.

Вони не мали і не мають можливості виїхати через сімейні обставини та через те, що моє рідне село в Луганській області було окуповане в перші дні і виїзд був закритий. Планів щодо повернення в мене, на жаль, немає. Тому, що повертатися просто нікуди. Тому я планую залишатись тут, працювати тут, починати нове життя.

Читайте також:

У Полтаві працює учителька з Харківщини Ольга Царук: що каже про нову роботу та переїзд через війну

Новости Украины