“Україна — це люди, які зберігають культуру і традиції”: львів’янка розповіла про життя та навчання у США

У 1990-х розпочалася і донині триває так звана четверта хвиля міграції з України. Із різних причин громадяни виїжджають за кордон у пошуках щастя – хтось повертається, а хтось уже ні. Сайт 032.ua вирішив поспілкуватися з українцями, які виїхали за межі нашої держави. Свою історію розповіла львів’янка Мар’яна Пурпура, яка закінчила навчання та працює у США.

Мар’яна Пурпура, Фото надала героїня для 032.ua

Я родом зі Львова. Навчалася у Львівській лінгвістичній гімназії та згодом на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. До США переїхала влітку 2019 року та навчалася рік на програмі магістра права у Chicago-Kent College of Law. Наразі працюю помічником юриста у Чикаго.

Через Школу Американського Права при ЛНУ ім. Івана Франка, я отримала стипендію на навчання по програмі LL.M. (магістр права). У планах було поїхати на один рік навчання та повернутися додому. Проте вже тут я зрозуміла, що сприйняття юридичної професії в США інакше, ніж в Україні, так само як і перелік обов’язків, які виконує юрист. Американська юридична компанія дає більше можливостей розвиватися, тому в США є більше мотивації працювати.

Мар’яна Пурпура, Фото надала героїня для 032.ua

Перебратися у Штати було складно, оскільки це абсолютно нове середовище з абсолютно іншими правилами життя. Кожен день був новим викликом. Коли ми прилетіли у Чикаго, то уявлення не мали, де будемо жити, який район безпечний, а який — краще оминати. Проте люди у Чикаго з радістю допомагають, оскільки велика кількість населення — також емігранти.

Роботу помічника юриста загалом складно отримати, проте питання громадянства не є перешкодою. Коли я проходила співбесіду, ніхто навіть не запитував про те чи давно я переїхала у США. У Чикаго дуже толерантно відносяться до емігрантів. Якщо ти можеш вільно розмовляти англійською, закінчив один з американських ВНЗ і маєш право працювати, переважна більшість роботодавців будуть сприймати тебе на рівні з народженими у Штатах.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от @mariana_purpura

У Чикаго все зроблено для комфорту людей. Тут є доступ до усього необхідного. Доставка продуктів додому, оренда велосипедів на кожному кроці, облагородженігромадські пляжі та більше. Навіть на зупинках автобусів встановлені обігрівачі, для того щоб у холодну погоду можна було зігрітися. Серед мінусів: до вартості продуктів окремо потрібно додавати податки, їжа поділяється на органічну та неорганічну, високі ціни на громадський транспорт і послуги зв’язку. Проте, попри всі недоліки, Чикаго — це одне з найкращих місць для життя!

Щодо розваг молоді у США, то переважно усі вони прив’язані до місця навчання. Університет намагається урізноманітнити процес навчання організацією вечірок та різноманітних подій. Окрім цього, Чикаго — дуже спортивне місто. Сходити на бейсбол чи американський футбол — це одна з улюблених розваг американської молоді. Тут також часто організовують безкоштовні концерти просто неба.

Мар’яна Пурпура, Фото надала героїня для 032.ua

У Чикаго дуже велика діаспора українців. Один із кращих районів у Чикаго називається «Українське село», де можна купити українські продукти та скуштувати борщ. Також у місті влаштовують українські фестивалі, де можна відчути себе як вдома. У фейсбук-спільноті українців можна запитати поради та дізнатися про події, що організовуються поблизу.

В умовах пандемії COVID-19, місцеві люди дуже серйозно ставляться до карантинних обмежень. Усі носять маски та дотримуються соціальної дистанції. Порушників не штрафують, проте ввічливо просять дотримуватися дистанції. У багатьох ресторанах міряють температуру при вході та просять заповнювати спеціальні форми з контактними даними. Паніки уже немає, маски стали новим трендом, а людей які не дотримуються карантинних обмежень сприймають як білих ворон.

У США ще немає вакцини від коронавірусу. При наявності симптомів, лікарі переважно радять ізолюватися вдома, спостерігати за погіршенням симптомів та пити багато рідини. Серед ліків нам рекомендували ацетамінофен (парацетамол – ред.), який можна придбати в супермаркеті без рецепта в середньому до $10. У березні 2020 року Конгрес прийняв акт, який передбачає безкоштовне тестування на COVID-19 та інші соціальні пільги. Проте дія цього акту дуже обмежена. При виникненні ускладнень, лікування може обійтися дуже дорого. Навіть коли особа відповідає умовам безкоштовного тестування, додаткові послуги (наприклад, тестування на інші респіраторні захворювання, додаткові візити до лікаря) все одно потрібно оплачувати. У середньому лише один візит до лікаря може обійтися у $100-150.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от @mariana_purpura

Думаю, кожному українцю за кордоном хочеться повернутися до своєї сім’ї. Тому, звичайно, я хочу у майбутньому жити у Львові. Проте для мене Україна — це не територія, а люди, які зберігають українську культуру і традиції. Тут у Чикаго є маленька частинка України, яку теж потрібно підтримувати й розвивати.

Громадянам України, які тільки хочуть виїхати за кордон, рекомендувала б переїжджати у місце, де багато українців, у такому випадку буде простіше адаптуватися до нових умов. Незалежно від того, наскільки буде спланована поїздка, буде багато перешкод, які неможливо передбачити. Важливо не боятися і якщо є бажання, пакувати валізу і їхати!

Читайте також: ІгорОверченко — львів’янин, що має плантацію кави та ферму в Еквадорі

Источник

Новости Украины