Українцям відключають світло: де ситуація найжорсткіша

Відсутність дефіциту потужності в енергосистемі, що спостерігається протягом тижня, дозволяє енергетикам не відключати українцям світло цілодобово. Очікується, що так буде і 19 лютого – окрім Одеської області, де потреба застосування стабілізаційних відключень все ще залишається.

Також можливі обмеження подачі електрики у Києві та області, повідомили у ДТЕК. Причина – ремонт мереж. При цьому енергетики наголосили: якщо потреба у відключеннях виникне, застосовуватимуться вони будуть згідно з графіками.

«На 19 литого «Укренерго» не надавав обмеження споживання електроенергії. Це дозволяє не відключати світло на Дніпропетровщині. Тоді як через ремонт мереж у Києві та області можливі відключення за графіком. Через мережеві обмеження на Одещині також продовжують діяти стабілізаційні відключення», – йдеться у повідомленні.

Зі свого боку, в «Укренерго» зазначили: попри те, що 19 лютого було зафіксовано найнижчий рівень споживання електрики за тиждень, надвечір, а також ранком 20 лютого очікується його зростання. У зв’язку з чим для енергосистеми надзвичайно важливо уникати:

  • пікових навантажень;
  • провалів у споживанні.

«Просимо розподіляти користування енергоємними приладами протягом доби», – закликали енергетики.

Чого чекати одеситам

Водночас в ДТЕК зазначили: 20 лютого на Одещині обмежувати подачу електрики не будуть. У регіоні проводитимуть виміри споживання.

Втім, саму Одесу, а також Одеський район безперебійно забезпечувати електрикою протягом доби можливості все ще немає – через обмеження мереж на обладнанні. У зв’язку з чим виміри там «проводитимуться із застосуванням графіка відключень».

Навіщо в Україні проводять вимірювання споживання електроенергії по областях

Як розповів OBOZREVATEL директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко, «Укренерго проводить вимірювання фактичного споживання в кожній області для уточнення реального споживання енергії в умовах, коли обмеження не діють. Аби потім доводити кожномву регіону точніші ліміти.

При цьому він висловив думку, що зараз проведення таких вимірів «втратило будь-який сенс». Причина, за його словами, полягає у відсутності дефіциту в енергосистемі країни.

«Укренерго» зараз може визначити, як [у кожному регіоні] енергосистема працює без обмежень потужності і без цього експерименту. Тому я думаю, що він втратив будь-який сенс», – підсумував експерт.

Джерело

Новости Украины