«Усі будинки залишаться без опалення і гарячої води»: голова правління «Енергії» про ризики зупинки підприємства

Юрій Шигірт

Поспілкувалися з керівником ПрАТ «Енергія» — підприємства, що забезпечує теплом Обухів на Київщині — про складний опалюваний сезон та ризики, які з’явилися через арешт корпоративних прав та майна Київського КПК.

КИЇВ. 22 жовтня. УНН. Попри складну ситуацію в економіці та постійні обстріли, в Україні стартує опалювальний сезон. ПрАТ «Енергія», яке належить Київському КПК, забезпечує теплом та гарячою водою велику кількість людей та низку підприємств в Обухові, також долучилося до опалювального сезону, попри ситуацію на підприємстві: майно та корпоративні права ККПК — арештовано, а власник комбінату потрапив під санкції.

В інтерв’ю УНН голова правління «Енергії» Юрій Шигірт розповів, як все це вплине на роботу підприємства, чи будуть теплі батареї в обухівців і чому зупинка ПрАТ «Енергія» може бути колапсом для цілого регіону Київщини.

— Питання тепла та електроенергії зараз номер один в Україні. ПрАТ «Енергія», яке належить Київському картонно-паперовому комбінату, забезпечує обухівців, підприємства Трипільського промвузла та госпрозрахункові установи міста вже понад 40 років теплом та гарячою водою. Яка ситуація цього року?

Опалювальний сезон буде важкий. Ми бачимо, що вже почалися віялові відключення, в тому числі і в місті. У нас працюють для забезпечення опалення і гарячого водопостачання циркуляційні насоси, і якщо їх відключати – треба заново запускати індивідуальні теплові пункти. Тобто міські служби будуть працювати у дуже напруженому режимі.

Однак цього року ми добре підготувалися і зробили дуже багато роботи, тому я сподіваюся, що опалювальний сезон ми пройдемо без великих відключень чи зупинок.

⁃ УНН вже писав про ситуацію, яка складається навколо ККПК (арешт корпоративних прав, майна та санкції щодо бенефіціарного власника Pulp Mill Holding). Знаємо, що є певний тиск і маємо інформацію, що ПрАТ «Енергія» все ж прийняло рішення розпочати опалювальний сезон і продовжувати забезпечувати теплом жителів Обухова. Розкажіть, за чиєю ініціативою прийняли таке рішення?

Рішення було прийнято органом місцевого самоврядування Обухівської міської ради.

Окрім того, оскільки власник ПрАТ «Енергія» — Київський КПК, то звичайно ми все обговорювали і погоджували з кінцевим бенефіціаром Володимиром Крупчаком, який проживає за межами України і є громадянином Кіпру. Він підтримав нашу ініціативу і вважає, що людям треба забезпечувати нормальні умови для життя.

На жаль, не всі підприємства Трипільського промислового вузла зараз працюють… Незрозуміло якось все у нас побудовано – йде війна, людям потрібна робота, державі — податки. Так, дійсно, на деяких підприємствах, на тому ж «АЕРОК» власник російський громадянин, проти нього були введені санкції, але зупиняти підприємство чи залишити його без роботи у цей час – нерозумно, треба було придумати щось та не зупиняти підприємство.

Я вже давно працюю в Pulp Mill Holding, знаю обладнання, процеси і людей. До власника холдингу (Крупчака, — ред.) завжди можна було прийти й вирішити всі питання. Він виділяв ті гроші, які ми просили аби підтримувати, модернізувати, запускати підприємство. Він підбирав кадри, які можуть забезпечити всі процеси на підприємстві. Раніше ж Крупчак був громадянином України, але на нього був запланований замах та викрадення. У нього малі діти, він жив тут в Україні, нікуди не виїжджав, кожен день був на підприємстві. І в 2009 році коли були проблеми із газом – у нас антикризові наради були двічі на тиждень. Там ми вирішували всі нагальні питання.

І лише після того, як він побачив, що є небезпека для нього і його сім’ї, він звернувся до уряду Кіпру, йому надали громадянство і він виїхав з України. Те, що сьогодні я бачу, що є накладені санкції на громадянина рф – Крупчака Володимира Ярославовича – такого громадянина у нас немає. Є громадянин Республіки Кіпр Володимир Крупчак, який проживає у Лондоні… Думаю, що потрапляння його в санкції — це недопрацювання наших відповідних служб.

Але попри будь-який тиск, підприємство повинне працювати. Ми настільки пов’язані, що якщо зупиняється ККПК – через не дуже довгий час зупинимося і ми (ПрАТ «Енергія», — ред.), бо у нас таким чином побудована схема, що парове господарство і водогрійне господарство яке забезпечує опалення і гарячу воду – дуже пов’язані. Якщо ми зупиняємо виробництво пару, то через деякий час у нас зупиниться виробництво води. Володимир Крупчак все це розуміє і не хоче ніяк зупинки ККПК.

— Що буде, якщо підприємство припинить свою роботу? Чи буде колапс, без світла і тепла?

Ми будемо працювати до тих пір, поки буде будь-яка можливість працювати. Ми забезпечуємо на сьогодні близько 21-22 тисяч мешканців міста. Треба зважити на те, що у місті дуже багато переселенців, у місті немає пустих квартир. Місто живе, тому зупиняти таке місто – це втратити систему опалення.

Альтернативи нашому підприємству у місті немає. Якщо ми відключимося, то всі ці будинки лишаться без опалення і гарячої води. Теплові мережі не всюди пролягають в землі, є поверхневі мережі – звичайно вони будуть розморожені. Це буде серйозна аварія на межі катастрофи. Це буде Алчевськ, якщо буде така ж зима як тоді в Алчевську.

— Уточніть, ПрАТ «Енергія» вона допомагає опалювати не лише Обухів?

Ми маємо непрямий вплив, бо на комбінаті працює разом з усіма підприємствами, понад 3 тисяч людей. З сім’ями і дітьми це 15 тисяч. Багато цих людей проживає у селах. Деякі люди навіть з Кагарлика їздять на роботу. Зараз у нас працюють люди, які приїхали із Донецької і Луганської області – ми теж їх приймаємо, бо це фахівці. І прямо ми не маємо відношення до найближчих сіл чи міст, але від роботи ККПК залежить багато людей. Фактично місто Обухів та весь бізнес розвивається навколо комбінату.

— Які ще послуги надає ПрАТ «Енергія»? Чи взаємодієте із Трипільською ТЕС?

Так, звичайно взаємодіємо. По-перше, ми трохи менші, але котли у нас енергетичні, а у разі проблем вони звертаються до нас, а ми до них. Але найголовніше, що електричне живлення ми отримуємо по двох лініях 110 кіловольтів, які йдуть від Трипільської ГРЕС. Останні події, які були на Трипільській ГРЕС, призвели до того що вийшло з ладу обладнання і ми зараз живимося по обхідним лініям, які проходять по району і по Київській області.

Попри те, що виробляти електроенергію на газотурбінних установках збитково, її дешевше на сьогодні купити, Володимир Крупчак пішов на це, щоб запустити ці газотурбінні установки і все-таки виробляти електричну енергію, щоб не брати її з мережі, щоб було менше відключень, щоб підтримувати напругу у мережі. Тобто зараз ми займаємося роботою на газотурбінних установках.

— Що буде, якщо ПрАТ «Енергія» зупиниться? Яким буде процес перепідключення міста на іншу енергосистему?

Найближче підприємство, яке може забезпечувати відповідну потужність – це Трипільська станція, вона звідсіля 6-7 км і побудувати трубопровід із насосами прокачки в необхідній кількості теплової енергії на сьогодні нереально, тобто ми повинні працювати. У будь-який час і за будь-яких обставин, будуть гроші чи ні – ми повинні працювати.

— До чого все ж таки Обухову приготуватися у найкращому та найгіршому випадку?

Я сподіваюсь, що опалювальний сезон пройде для мешканців міста Обухова нормально. Однак треба готуватися до можливих тимчасових обмежень відключення системи теплопостачання. Зі свого боку, ми будемо намагатися запустити все якомога швидше, однак в разі якихось відключень електроенергії, наші насоси і котли також зупиняться. Ми будемо намагатися швидко перезапустити, подати теплоносії на місто для того, щоб було тепло в квартирах і я дуже сподіваюсь, що температура в домах у обухівців буде нормальна.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины