Звернення, скарги та суд: експерт розповів, як діяти тим, чиї цінні папери зберігаються у банку, який ліквідують

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Власники цінних паперів, що були на зберіганні в банку, який потрапив під ліквідацію, можуть розраховувати на їхнє повернення, але в деяких випадках для цього власникові доводиться вчиняти низку процедурних дій чи навіть звертатися до суду. Про основні процедурні моменти у коментарі УНН розповів економічний експерт, арбітражний керуючий з досвідом ліквідації підприємств Віктор Медвідь.

Цитата

«Якщо йдеться про зберігання цінних паперів, то банк не є власником, це майно інших осіб. Відповідно, якщо він (банк, а в цьому випадку — ліквідатор — ред.) не передав на зберігання іншому зберігачу, який має ліцензію, то тоді повинне бути звернення до регулятора відповідного, який контролює дане питання, щодо вжиття заходів. Перше звернення — до ФГВФО, друге — до НБУ, або до Нацкомісії з цінних паперів. Тобто, треба до регуляторів звертатися, отримати відповідь офіційну, потім на базі відповіді звернутися зі скаргою повторно, вказати про порушення — і в більшості випадків вони це виправляють. Якщо ні — тоді вже до суду», — пояснив експерт.

Медвідь наголосив, що йдеться про майно, що не належить банку. Цінні папери, що перебували на зберіганні у депозитарії банку, навіть не можуть належати до ліквідаційної маси банку.

«Це не має жодного стосунку до ліквідації, бо це майно інших осіб, що перебуває на зберіганні, воно не може бути включене до ліквідаційної маси», — наголосив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: під час ліквідації банку часто забувають про депозитарій з цінними паперами

Контекст

У процесі ліквідації банку «Конкорд» виникла ситуація, коли майже два десятки фізичних та юридичних осіб були обмежені у своєму праві власності на цінні папери, які перебували на збереженні у ліцензованому депозитарії цього банку.

Через те, що банк перебуває у стані ліквідації, вони наразі позбавлені доступу до цих паперів. І не можуть ними розпоряджатися. Слід зауважити, що, відповідно до процедури, датою остаточної ліквідації депозитарної установи АТ «АКБ «Конкорд» стало 4 листопада. Але клієнти за час, передбачений процедурою ліквідації депозитарію, не змогли перевести свої цінні папери до інших установ, а ліквідатор, своєю чергою, ще не передав це майно до Національного депозитарію.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины