221 тисячі пенсіонерів Кіровоградщини проіндексували пенсії. Кому зробили перерахунок?

За інформацією: Суспільне Вінниця.

На фото — кропивничанка Олена Надутенко. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області 221 тисячі пенсіонерів, а це 92 відсотки від їхньої загальної кількості в регіоні, перерахували пенсії. Індексації проводять раз на рік з 2019 року. Про це розповіла Суспільному заступниця начальниці управління Пенсійного фонду в області Олена Романченко. З її слів, пенсії індексують з огляду на зростання середнього розміру зарплати й інфляцію.

Доплата складатиме майже 20 відсотків залежно від розміру пенсії, страхового стажу й віку, говорить Олена Романченко. З її слів, індексацію пенсій проводять із заробітної плати, з якої обчислюють пенсію. "У цьому році коефіцієнт індексації 1.197. Тобто середня зарплата, з якої обчислюється пенсія, зростає на 19,7 відсотка. Якщо раніше вона була 6 тисяч 186 гривень, то на сьогодні це 7 тисяч 400 гривень".

Проіндексують пенсії й військовим, каже Олена Романченко. "12 тисяч пенсіонерів одержать підвищення до пенсій. У них по-іншому проводять перерахунок. Сума підвищення більша. У середньому це на тисячу гривень".

За словами Олени Романченко, у цьому році обмежено максимальний розмір індексації. Він не може перевищувати півтори тисячі гривень.

Проіндексували виплати тим пенсіонерам, кому пенсія була нарахована до 2020 року, каже представниця Пенсійного фонду. За її словами, не перерахували пенсії восьми відсоткам пенсіонерів області.

"Не перерахували у нас тим, хто одержує пенсію в максимальному розмірі. На сьогодні це 20 тисяч 930 гривень. Також не отримують підвищення деякі категорії осіб, які, наприклад, працюють, одержують пенсію в мінімальному розмірі (тобто в розмірі прожиткового мінімуму) і не мають страхового стажу. Не перераховують і спецпенсії – ті, які призначені за Законом "Про державну службу", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про прокуратуру".

Жителька Кропивницького Олена Надутенко на пенсії 19 років. Каже, має 25 років трудового стажу на різних посадах. "Я маю пенсію три з половиною тисячі гривень, – розповідає кропивничанка. – Дві з половиною плачу комунальних. Решта на мої потреби. Я можу дозволити собі все, що бажаю, на цю тисячу".

Представниця Пенсійного фонду розповіла: з першого березня Олені Надутенко проіндексували пенсію. Підвищену виплату кропивничанка одержить 6 березня.

Яку суму індексації нарахували до пенсії, Олена Надутенко не знає. За її словами, через зростання цін будь-яка сума буде допомогою. "Якщо доплата становитиме десь півтисячі гривень, то це буде суттєва допомога до пенсії, і я скажу, що важливе питання, що це робиться під час війни".

Новости Украины