«Це правильне рішення» — експерт розповів, чи зміниться ціна на пальне після повернення акцизу

КИЇВ. 23 вересня. УНН. Підвищення цін на пальне наразі не очікується, адже рішення повернути акциз відбулося майже одночасно із падіння цін на нафту. Про це в коментарі УНН розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Цитата

«Подорожчання пального не очікується, тому що повернення акцизу співпадає зі зниженням цін на нафту на світових ринках. Тож одне інше компенсує. Я думаю, що просто деякі трейдери знизять маржу прибутку», – розповів Омельченко.

Деталі

Він додав, що скасування акцизу в березні відбулося для того, щоб трейдери отримали більше прибутку. Але ринок від такого впровадження стабільшим не став. Навпаки, після скасування акцизу почався дефіцит палива.

«Зараз повернули акциз, тому що при формуванні державного бюджету виявили, що не вистачає коштів. На мій погляд, це правильне рішення. Адже краще, щоб ці гроші пішли в державний бюджет, аніж на додатковий прибуток трейдерам, які й так його мали і мають сьогодні. Наскільки це поповнить державний бюджет, залежить від споживання. Точно сказати мені зараз складно, але мова йде про десятки мільярдів гривень», – зазначив Омельченко.

Доповнення

У березні цього року Кабінет міністрів України виніс на розгляд Верховної Ради законопроект, який скасовує акциз на пальне та знижує ставку ПДВ з 20% до 7%.

21 вересня Верховна Рада ухвалила законопроект, яким повернули акциз на пальне. Проте ПДВ залишається на рівні 7%.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины