Ефект штрафів за невикористання РРО: легальний обсяг торгівлі збільшився на третину

У тіні залишається ще значна частина торгівлі

Ефект штрафів за невикористання РРО: легальний обсяг торгівлі збільшився на третину

Роман Бриль Редактор новин Вчора о 16:17

Ефект штрафів за невикористання РРО: легальний обсяг торгівлі збільшився на третину

Фото: depositphotos.com

Унаслідок запровадження обов’язкового РРО та штрафів за їхнє невикористання обсяги торгівлі збільшилися на третину за низкою показників у січні-лютому 2024 року порівняно з січнем-лютим 2023 року. Про це повідомив голова парламентського комітету з податків та фінансів Данило Гетманцев.

Зокрема, розрахункові операції (у гривні) зросли на 38,2% за звітний період, загальна кількість чеків – на 37,3%, нарахування ПДВ – на 42,8%.

З 1 жовтня 2023 року усі фізичні особи-підприємці (ФОП), які є платниками єдиного податку другої-четвертої груп, повинні використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО). Вони більше відомі як «касові апарати» – пристрої, які фіксують та зберігають інформацію про розрахунки за товари, роботи чи послуги.

Навіть таксистам потрібно мати програмний РРО та видавати чеки під час оплати їхніх послуг.

Читайте такожРРО, ПРРО і штрафи. Чому з жовтня ФОПи стикнулися з проблемами платежів

За невиконання вимог закону передбачено штрафи: до 31 липня 2025 року – 25% суми товарів вироблених без РРО, 50% за такі порушення.

У разі продажу підакцизних товарів, гарантійних виробів, ліків, медичних та ювелірних виробів штрафи за відсутність РРО – 100% та 150% відповідно.

Читайте такожПодатковий експерт Смокович про РРО для ФОП, штрафи та чеки у разі відправлення Новою поштою

«Робота триває, і в тіні залишається ще значна частина торгівлі. Закликаю торговців видавати чеки, а споживачів повідомляти про кожен факт невидачі фіскального чека податкову або на чат-бот», – написав Гетманцев у соцмережах.

Читайте також: Сума виторгу та кількість працівників: як податківці обирають компанії для РРО-перевірок.

Джерело

Новости Украины