Які щоденні дії, що допоможуть укріпити імунітет — розповіла лікар-терапевт

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. З приходом осінньо-зимового сезону збільшується ймовірність інфікування респіраторними захворюваннями. Про те, які щоденні дії допоможуть укріпити імунітет, у коментарі УНН розповіла лікар-терапевт Любов Вербицька.

Вправи

«По-перше, це хоча б мінімальне фізичне навантаження: вийти на одну зупинку раніше, спуститися не ліфтом, а сходами, відвідувати залу, у кого є така можливість, або домашня активність», – радить Вербицька.

Харчування

Друга складова міцного імунітету – збалансоване харчування. Лікар радить за можливості уникати фастфудів та готувати їжу вдома. Якщо все ж немає можливості готувати вдома, то купувати більш прості продукти. Наприклад, віддавати перевагу котлеті, а не купувати сосиску.

«Тобто, уникати готової їжі, яка принесе купу калорій, а не дасть повноцінного білку і корисного жиру. А готові продукти часто містять велику кількість вуглеводів і жирів. Це призводить до підвищення кількості цукру і холестерину у крові. Тож варто вибирати повноцінні продукти. Вживати також каші і макарони довгої варки, додавати овочі, зараз сезон капусти, буряку, моркви. До овочів необхідно додавати олію, 1-2 столові ложки. Не боятися їсти сало, але треба знати міру: двох шматочків буде цілком достатньо. Жир “люблять” наші легені, бронхи, жіноча статева система, мозок. Для імунітету також вкрай необхідний білок», – зазначила лікар.

Сон та менше стресу

Окрім того, не потрібно нехтувати сном і спати не менше 7 годин на добу. Адже нестача сну підвищує рівень кортизолу в організмі і порушень нервової системи, це, своєю чергою, також негативно впливає на імунітет.

«Також варто уникати по можливості стресу, адже стрес провокує “самопоїдання” організму. Старатися абстрагуватися, менше контактувати з людьми, що несуть негатив. Підключати техніки для зняття напруги: дихальні вправи, медитації, слухати музику, випити теплого чаю. Це може бути навіть кава з чорним шоколадом, тож прислухайтеся до себе і використовуйте те, що допомагає конкретно вам», – розповіла Вербицька.

Вітаміни

Також лікар радить в осінньо-зимовий період приймати вітамін Д. Але уникати мегадози і вживати профілактичну – 2000 МО.

«Мегадози призначаються лише лікарем після здачі необхідних аналізів та індивідуального вирахування. Інші вітаміни вживаються також за показанням. Для цього також необхідно здати аналізи і лікар призначає препарати, аби закрити дефіцити. Наприклад, якщо в жінки є залізодефіцит, то в неї буде зниження імунітету і кисневе голодування. Тобто спочатку варто налагодити раціон, здати аналізи і вже потім монопрепаратами закривати дефіцити», – зазначає терапевт.

Питний режим

Багато хто нехтує питним режимом, що також вкрай важливо для повноцінної роботи імунітету. Кожного дня варто вживати 1,5-2,5 л води, а при респіраторних інфекціях збільшувати цю кількість вдвічі.

Нагадаємо

Дієтолог розповіла, як в холодний період року не набрати зайву вагу.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины