«Корупціонери пишуть закони про боротьбу з корупцією»: політолог розповів, чому в Раді залишаються підозрювані у злочинах нардепи

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. Позбавити мандата підозрюваного у злочинах депутата можливо лише після вироку суду, тому у Верховній Раді продовжують працювати парламентарі, проти яких відкрито кримінальні справи. Про це у коментарі УНН розповів політолог Олександр Кочетков.

Деталі

Українське законодавство вибудоване таким чином, що, навіть якщо проти нардепа відкрито кримінальну справу стосовно корупційних або інших злочинів, він залишається працювати, поки не буде винесено вирок суду, на що можуть піти роки. За словами Кочеткова, необхідно міняти систему, аби на це мали вплив виборці.

“На жаль, наше законодавство не передбачає прямої відповідальності. Цим (розслідуванням корупційних злочинів – ред.) повинне займатися НАЗК – виявляти такі факти, передавати НАБУ, а НАБУ повинне проводити слідство, далі рішення Антикорупційного суду, і тільки після того розгляд ВР (щодо позбавлення депутата мандата – ред.). Тобто абсолютно свідомо розроблена така процедура, яку реалізувати практично неможливо. Вона вкрай складна. Тому що корупціонери пишуть закони про боротьбу з корупцією. Сама процедура позбавлення депутата депутатства у нас по факту не прописана, її не існує (…). Треба цілком міняти систему, вибудовуючи практичну залежність депутата від виборця”, – зазначив політолог.

Нагадаємо

Офіс Генпрокурора нещодавно відкрив два кримінальні провадження проти народного депутата Антона Яценка: щодо незаконного збагачення та внесення недостовірних даних до декларації. 

Зазначимо, журналісти вже давно говорили про ознаки незаконного збагачення у нардепа, зокрема про велику кількість елітної нерухомості у Києві та передмісті, записану на його родичів.

Окрім того, Антон Яценко відомий причетністю до корупційних схем. У 2018 році журналісти виявили таку схему у системі оцінки нерухомості, пов’язану із електронними майданчиками-посередниками. За даними ЗМІ, ці майданчики за гроші забезпечували доступ до електронної бази Фонду держмайна, утім фактично жодного функціонала не мали.

За оцінкою журналістів, за перший місяць роботи цієї схеми сайти-посередники заробили мінімум 23 мільйони гривень. Розслідувачі знайшли ознаки того, що ці майданчики можуть бути пов’язані з Антоном Яценком. У 2019 році Верховна Рада ухвалила законопроект, який ліквідував так звані “майданчики Яценка”. Втім сам нардеп так і не був притягнутий до відповідальності.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины