“Якщо комбінат зачинять, то буде біда”: воїн ЗСУ, який збив російський Су-25, виступив на захист Київського КПК

КИЇВ. 21 вересня. УНН. Іван Кабанець, який з перших днів повномасштабного російського вторгнення захищає кордони України від загарбників, виступив на захист Київського картонно-паперового комбінату. У коментарі журналістам УНН він розповів, що працює на комбінаті понад 30 років і після війни планує знову повернутися до КПК, якщо той не закриють.

Деталі

Іван Кабанець вирішив йти захищати Україну з першого дня війни. Розповідає — о 9-й ранку 24 лютого вже був в військкоматі, звідки його відправили в 72-гу бригаду. 17 червня військовий зі своїм напарником збили на Донбасі військовий штурмовик Су-25, який в народі називається “Грач”.

Цитата

“Прямо над нами пролетів цей Су-25. Артем (напарник — ред.) схопив «Іглу», вибіг, але літак вже далеко був, я йому кажу: «Не стріляй, бо ти вже його не дістанеш» — літак полетів. У нас було таке передчуття, що він все рівно повернеться назад, і справді — повернувся. Я став з однієї сторони посадки, а Артем — з другої. І ось він вилетів прямо наді мною, летів низько – над деревами. Я поки «Іглу» навів на нього, а він пішов на інший бік посадки. Ось там Артем відразу ж його поцілив у правий двигун. Він пішов відразу ж вліво, на свою територію, щоб не потрапити нашим у руки, а я йому навздогін у лівий двигун поцілив і він відразу ж за посадкою звалився, де його вже взяли наші хлопці. Казали, що це був найманець ПВК «Вагнер», підполковник з Архангельська”, — розповів військовий.

За словами Івана Кабанця, він не єдиний з комбінату, хто вирішив вступити до лав ЗСУ.

“Багато хлопців з комбінату пішли і досі воюють. Усі дуже вмотивовані і хочуть відстояти свою країну. Вони усі місцеві, але воюють на Донбасі. Кожному ККПК продовжує виплачувати зарплату, попри ухвалений Верховною Радою Закон про анулювання зарплат військовим на їх робочих місцях. Думаю, що серед усіх підприємств України ККПК – чи не єдиний комбінат, який продовжує сплачувати платню хлопцям, думаю вони дуже задоволені цим, що є якась підтримка й від комбінату”, — розповів військовий.

На його думку, керівництво Київського картонно-паперового комбінату вирішило продовжувати сплачувати зарплату своїм робітникам, які пішли на фронт, через те, що переживає за своїх працівників і хоче зберегти колектив, який вже сформований роками.

“Я думаю, що з цією ситуацією, яка зараз на комбінаті, з цими «наїздами», які здійснюються на цей комбінат, наше керівництво переживає за своїх працівників і хоче зберегти цей колектив, який є. Колектив на комбінаті дуже великий, люди вже досвідченні, мають свої спеціальності та професії”, — пояснив він.

На думку військового, якщо комбінат перестане працювати, то постраждають не лише люди, які працюють на підприємстві, але й весь Обухів.

“Це підприємство, яке забезпечує все місто, весь район податками, а також теплом. Йде зима, це ж тепло в Обухові буде йти від комбінату, і якщо його зачинити, то люди будуть замерзати, якщо люди будуть замерзати, то буде бунт. Усі будуть йти до міського голови та вимагати від нього, щоб давали тепло, а звідки його взяти?” — сказав військовий.

Він закликав тих, хто має хоч якісь претензії до керівництва ККПК або працівників комбінату особисто вийти до людей та сказати їм все в очі.

“Якщо комбінат зачинять, то тут буде біда, я навіть не розумію тих людей, які хочуть це зробити. Хоча б показали обличчя цих людей. Ніхто ж не показує цих людей. Якась АРМА (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів — ред.), хто знає, яка вона і чия вона? Немає ж такої людини, що прийшла і сказала б: «Я хочу вас зачинити, бо ви не платите податки, бо ви людей обманюєте, бо ви людям нічого не даєте». Нехай приїдуть сюди, нехай зберуться люди, які працюють на комбінаті і скажуть їм, хто тут кому і що платить, як працює”, — резюмував військовий.

Контекст

Нещодавно в Україні заарештували корпоративні права та майно австрійського бізнесмена та громадянина Кіпру Володимира Крупчака, холдинг якого – Pulp Mill Holding – володіє Київським картонно-паперовим комбінатом.

За повідомленням пресслужби, цей арешт став неочікуваним для комбінату, який з початку війни ні на мить не припиняв свою роботу та отримав від Європейського банку реконструкції та розвитку черговий інвестиційний транш у 25 млн євро.

Довідка

Київський картонно-паперовий комбінат працює в Обухові і є містоутворюючим підприємством, на якому наразі працює 2500 українців. ККПК здійснює експорт своєї продукції у 35 країн світу та має 148 мільйонів доларів обсягу товарної продукції.

Наразі Київський картонно-паперовий комбінат виробляє гофротару, литу тару, картон та паперові вироби, зокрема – відомий на всю Україну туалетний папір “Обухів-65”.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины