Індонезія запропонувала «мирний план» для України, у МЗС відреагували

Індонезія запропонувала "мирний план" для України, у МЗС відреагували

Фото: Олег Ніколенко, Фейсбук Речник МЗС Олег Ніколенко

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на «мирний план» Індонезії і закликали країну долучитися до втілення української формули миру.

Міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто під час виступу на безпековому форумі Діалог Шангрі-Ла в Сінгапурі запропонував власний «мирний план» для України, який передбачає негайне припинення вогню і створення демілітаризованої зони вздовж нинішньої лінії бойового зіткнення, передає Укрінформ.

«Перше, негайно припинити вогонь і бойові дії. Друге, розвести війська з кожної сторони на 15 кілометрів від нинішньої лінії фронту та створити демілітаризовану зону, і третє, створити під егідою ООН миротворчу місію, яка стежитиме за дотриманням режиму припинення вогню», — зазначив він.

Також Субіанто пропонує за участі ООН організувати і провести на «спірних територіях» референдуми, аби «об’єктивно встановити волю більшості жителів спірних територій» стосовно бачення ними свого майбутнього.

За його словми, Індонезія готова направити своїх представників до такої миротворчої місії ООН.

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на «мирний план» Індонезії і закликали країну долучитися до втілення української формули миру. 

«Ми цінуємо увагу, яку, вочевидь зробивши висновки із власної історії, Індонезія приділяє питанню відновлення миру в Україні», — зазначив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Також він нагадав, що між Україною та РФ немає спірних територій, щоб проводити там референдуми.

«Росія загарбала Крим, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, що зафіксовано в офіційних документах ООН.На окупованих територіях російська армія здійснює воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Росія має забратися з українських територій, а Україна — відновити свою територіальну цілісність в міжнародно визнаних кордонах. Альтернативних сценаріїв бути не може», — наголосив речник МЗС.

За його словами, припинення вогню, розведення сил на 15-кілометрову відстань та створення демілітаризованої зони не спрацюють.

«Довготривалий мир в Україні означає звільнення українських територій від російської окупації. На це і спрямована формула миру Президента України Володимира Зеленського. Запрошуємо Індонезію долучитися до її активного втілення», — підсумував Ніколенко.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський провів переговори з лідером Індонезії Джоко Відодо під час робочого візиту до Японії для участі в саміті Великої сімки.

Раніше Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді вперше після початку повномасштабної війни в Україні.

Джерело

Новости Украины