Китай має зберігати прагматичну позицію, інакше ми ризикуємо Третьою світовою, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський вважає, що світові може загрожувати Третя світова війна, якщо Китай допомагатиме країні-агресорові Росії вести проти української держави війну. Він сподівається, що Пекін зберігатиме у цьому питанні прагматичну позицію.

Відео дня

Про це політик сказав в інтерв’ю виданню Corriere della Sera, яке опублікували в неділю, 19 лютого. Глава української держави зазначив, що публічно звертався до влади Китаю із закликом не надавати Кремлю підтримки.

Зеленський розраховує на те, що до його прохань офіційний Пекін ухвалить рішення дослухатися. Він нагадав, що Китай завжди виконував свої зобов’язання, починаючи з 1990-х до Будапештського меморандуму.

Український лідер зізнався, що мирний план, який готує Україна, містить пункт про гарантії великих держав, зокрема Сполучених Штатів Америки та Китаю, для захисту світової безпеки.

«З іншого боку, я не думаю, що досі можна залишатися нейтральним, потрібно обирати. Мій план полягає у глобальному мирі. Наші відносини з Китаєм завжди були чудовими, у нас були міцні економічні відносини протягом багатьох років, і всі зацікавлені в тому, щоб вони не змінювалися. Глобальна проблема полягає в тому, щоб запобігти будь-якому ризику ядерного конфлікту», – сказав президент України.

Зазначимо, що напередодні державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що До Китай обговорює можливість надання Росії летальної військової допомоги. Вона може бути спрямована на підтримку агресії проти України. Він нагадав, що Китай тривалий час підтримував РФ політично, економічно та надаючи нелетальне обладнання.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Китай може відіграти важливу роль у стримуванні агресії Росії проти України. Саме на це від Пекіна очікує Київ, адже так Китай підтвердить свою прихильність до основоположного принципу непорушності кордонів держав.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины