Консультації та групова терапія: як отримати безплатну психологічну допомогу у Чернівцях

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Зображення ілюстративне: Freepic

У Чернівцях можна отримати безплатну психологічну допомогу. У Центрі психічного здоров'я у міській поліклініці №1 працюють п'ятеро фахівців, які можуть консультувати, навчати та проводити терапію. Суспільне Чернівці розповідає, хто може звернутися до фахівців, як зрозуміти, що це потрібно зробити, а також як записатися на прийом.

Як зрозуміти, що варто звернутися до фахівця

Найчастіше до центру звертаються люди, які мають підвищену тривожність та порушення сну, розповіла Суспільному завідувачка Центру психічного здоров’я Олена Мензак. Коли людина помічає, що її стан заважає їй виконувати звичні завдання, вона має труднощі в роботі чи сімейному житті, то варто звернутися до фахівця.

Психолог може допомогти з діагностикою, з розумінням свого стану, а також навчає людину технікам, щоб стабілізувати свій стан. Психотерапевт проводить глибинну роботу, допомагає знайти причини стану людини. Психіатр допомагає визначитися із діагнозом та може призначити ліки.

Як можна записатися на прийом

Щоб потрапити на зустріч із психологом чи психотерапевтом, потрібно отримати направлення від сімейного лікаря. Щоб потрапити на консультацію до психіатра не потрібно мати направлення, можна записатися через реєстратуру за номерами телефону:

  • +38 050 820 0808;
  • +38 067 820 0808.

Пацієнт відвідує фахівців на призначений час. Усі послуги є безплатними.

"Є три зустрічі з психологом, за потреби можна продовжити ще на три. Пʼять зустрічей з психотерапевтом, за потреби можна продовжити ще на пʼять. Якщо ми бачимо, що ситуація потребує ще допомоги, то ми шукаємо варіанти — скеровуємо до тих організацій, де людина може продовжити роботу з фахівцями. Через деякий час людина знову може звернутися за цією послугою в поліклініку", — каже Олена Мензак.

Фото: Ольга Галіцина / Суспільне Чернівці

Хто може звернутися за допомогою

Звернутися можуть люди з усієї області. Директорка міської поліклініки №1 Марія Мельничук каже, пацієнт може звернутися до фахівців сам, або ж його туди скерує сімейний лікар, якщо визначить у цьому потребу.

У поліклініці облаштували підіймач та доступну вбиральню, щоб до центру могли дістатися маломобільні люди. Також за психологічною допомогою можуть звернутися військові, які вже не є у складі військ.

"Центр перший в Чернівцях, але сподіваюся, що не останній, бо є великий запит на таку послугу. У людини зменшується кількість перешкод для отримання психологічної допомоги. Бо перешкодою є не лише фізичні речі, але й внутрішні упередження", — каже Олена Мензак.

Підіймач у поліклініці. Фото: Ольга Галіцина / Суспільне Чернівці

Фото: Ольга Галіцина / Суспільне Чернівці

Які фахівці надають допомогу

У Центрі працюють п'ятеро фахівців — двоє психологів, психотерапевт та двоє психіатрів. Вони мають зустрічі з пацієнтами у окремих кабінетах. Усі спеціалісти мають відповідну освіту. Зокрема, Олена Мензак займається психологією з 2009 року, у консультуванні вона застосовує методи когнітивно-поведінкової терапії та гештальт-терапії, а також займається психокорекцією.

Також у центрі є можливість відвідувати групову терапію. За словами Мензак, це буде психоосвітня група, де люди також зможуть отримувати підтримку не лише від фахівця, але й один від одного.

Фахівці Центру психічного здоров’я. Фото: Facebook/Управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради

Які послуги надають у центрі

Психіатричну допомогу у центрі надають повнолітнім пацієнтам, а психологічну – людям від 14 років. Зокрема, можна звертатися за психологічною діагностикою та консультаціями, індивідуальною або груповою психотерапією та фармакологічним лікуванням.

Якщо через психічні розлади у пацієнта виникають соціальні труднощі, у центрі йому може надати підтримку фахівець із соціальної роботи.

Центр розташований на першому поверсі міської поліклініки №1, що на вулиці Шкільній, 6.

Що відомо про Центр психічного здоров'я

  • Центр облаштували за підтримки Посольства Швейцарії в Україні. За словами Марії Мельничук, на це витратили приблизно 2 мільйони гривень грантових грошей.

Новости Украины