Мешканці Мелітополя через «Дію» зможуть заявити про викрадення, зґвалтування, тортури, грабежі та мародерство окупантів

Жители Мелитополя через "Дію" смогут заявить о похищениях, изнасилованиях, пытках, грабежах и мародерстве оккупантов

В окупованому Мелітополі українці зможуть подати онлайн заяву до міжнародного Реєстру про відшкодування шкоди, завданої внаслідок російської агресії.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції. Перший етап розпочнеться у квітні цього року: українці зможуть сформувати заявки щодо пошкодженого або зруйнованого житлового нерухомого майна за наявності Акта про обстеження від місцевої влади. Згодом планується подавати заяви до Реєстру збитків навіть за умови, якщо людина не зверталася до місцевої влади. Крім того, згодом буде розширено список категорій збитків через агресію РФ.

До Реєстру можна буде подавати заяви через "Дію" щодо:

  • заподіяної шкоди життю та здоров'ю;
  • примусового переміщення та вимушеного переселення;
  • злочину катувань і сексуального насильства;
  • інших ушкоджень і завданих збитків.

У майбутньому заяви про заподіяну шкоду бізнесу та інфраструктурі зможуть подати юридичні особи та держава. Реєстр збитків Як зазначив виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України Маркіян Ключковський, реєстр готується прийняти мільйони заяв від потерпілих і вже скоро він починає свою роботу.

За його словами, завдяки інтеграції "Дії" до розгалуженої інфраструктури цифрових сервісів і публічних реєстрів в Україні полегшиться процес збору доказів, які слід додати до заяви.

Нагадаємо, що торік було закладено підґрунтя для створення компенсаційного механізму — Рада Європи створила міжнародний Реєстр шкоди, завданої агресією Російської Федерації проти України, штаб-квартира якого розташована в м. Гаага, Нідерланди. Робота Реєстру шкоди полягатиме у збиранні заяв і доказів відшкодування шкоди, втрат або збитків, заподіяних унаслідок агресії РФ проти України, що в майбутньому буде використане для фіксації обсягів і наслідків російського вторгнення. Згодом зазначена інформація дасть змогу запустити процес виплати репарацій постраждалим через компенсаційний механізм, робота над реалізацією якого вже триває.

Для того щоб заяви були внесені до Реєстру, вони мають стосуватися збитків, втрат або шкоди, які:

  • були завдані 24 лютого 2022 року або пізніше
  • були завдані на території України, в межах її міжнародно-визнаних кордонів, включно з територіальними водами
  • були спричинені міжнародно-протиправними діями РФ в Україні або проти України

Важливо розуміти, що запущений Реєстр не є судом, трибуналом, компенсаційною комісією або компенсаційним фондом. Він: не розглядатиме заяви, що надходять до нього, по суті не буде оцінювати їхню вартість не призначатиме жодних виплат Ці функції виконуватиме міжнародний компенсаційний механізм, який буде створено в майбутньому (роботу над його створенням уже розпочато).

"Після створення компенсаційного механізму робота Реєстру продовжиться в рамках нової структури, і всі внесені до нього заяви та докази будуть передані до неї", — пояснили на порталі.

Наразі 43 країни та ЄС (зокрема всі держави G7) приєдналися або висловили намір приєднатися до Розширеної часткової угоди про Реєстр шкоди, завданої агресією Російської Федерації проти України, і стали учасниками Реєстру збитків. Сервіс у "Дії" та вимоги до розробки міжнародного Реєстру реалізовано у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством юстиції за підтримки проєкту USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS".

Нагадаємо, у березні в місті Гаага запустили офіційний веб-сайт міжнародного реєстру шкоди, завданої агресією РФ проти України. Крім того, 22 березня в Києві відкрили офіс Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією.

Раніше повідомляли, у Львові відкрили Центр надання адміністративних послуг для переселенців із Мелітопольського району.

Джерело

Новости Украины