На Тернопільщині тренують операторів дронів

За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Тренування оператора дрона. Фото: Суспільне Тернопіль

Військовослужбовець Іван каже, ходить на курси поки перебуває на реабілітації. Боєць втратив ногу під час контрнаступу на південному напрямку.

"Це мої другі курси. На попередніх я також займався із FPV. Зараз перебуваю на реабілітації в зв’язку з пораненням і втратою кінцівки. Раніше я перебував до лінії зіткнення ближче, а зараз, напевно, трохи відтягнуся. Треба бути корисним своєму народу, армії, Збройним силам. От намагаюся опанувати щось нове для себе, бо будучи в складі штурмової роти, не мав з цим справи. Зараз опановую нові знання. Це міні-Мавік. Достатньо простий і легкий в управлінні. Знову-ж таки, є з чим порівнювати. До того мав короткотермінові курси, пов’язані з FPV-дронами. Там управляти значно важче, а це, фактично, такий "лайтовий" варіант нанесення уражень, спостереження, ведення розвідки, а також дорозвідки".

Військовослужбовець Іван. Фото: Суспільне Тернопіль

Дрони в повітрі. Фото: Суспільне Тернопіль

На курсах бійців навчають не лише керувати дронами, а й знешкоджувати їх. Інструктор Григорій показує антидронову рушницю литовського виробництва та те, як вона працює.

"Виконана вона у вигляді рушниці. Більше нагадує кулемет. Вона трішки важка, трішки дорога. Коштує приблизно 16,5 тисяч євро. Розміщаємося зручно, подаємо імпульс. У результаті протидії наш супротивник втрачає зв’язок із своїм бортом. Дрон зависає у повітрі. Тримаємо ми його під імпульсом до моменту, доки не розрядиться в дрона батарейка і ми побачимо його контакт із землею. Після того ми його не чіпаємо. Він може бути замінований".

Інструктор Григорій. Фото: Суспільне Тернопіль

Оператори дронів. Фото: Суспільне Тернопіль

Інструктор демонструє роботу антидронової рушниці. Фото: Суспільне Тернопіль

"Ми стикнулися з такою проблемою, що ми дрони передаємо, а не всі хлопці вміли літати. Ми передали одного дрона, на якого збирали понад два місяці. І його за три дні втратили, скажімо так, через невміння ним управляти. Тому в нас виникла ідея започаткувати такі курси. Зареєструватись на курс можна за Google-формою. Переважно, командири частин з нами зв’язуються і присилають нам цілими частинами. В нас навчаютьтся виключно військовослужбовці і всі, хто захищає нашу державу. Це і нацгвардія, і поліція, і СБУ", — розповіла Мар’яна Король.

Керівниця тренувального центру Мар’яна Король. Фото: Суспільне Тернопіль

За її словами, навчання для захисників проводять за гроші, виручені громадською організацією "Країна рівності і правди" з благодійних аукціонів.

Один з дронів, керувати яким навчаються у центрі. Фото: Суспільне Тернопіль

Оператор дрона. Фото: Суспільне Тернопіль

Навчання одної групи військовослужбовців коштує від 30 тисяч гривень. В середньому набирають групи з 15 захисників.

Навчання операторів дронів. Фото: Суспільне Тернопіль

Новости Украины