Не оточення. Нова тактика армії РФ у БахмутіСюжет

Не оточення. Нова тактика армії РФ у БахмутіСюжет

Фото: facebook.com/93OMBr Ситуація у Бахмуті важка

Ворог змінив тактику бойових дій навколо Бахмута, спрямувавши зусилля на вичавлювання українських сил оборони.

Російські війська продовжують штурмувати Бахмут на Донеччині. Нині вони перейшли з оточення населеного пункту на пряме видавлювання наших захисників із міста.

Офіційно Міноборони України повідомило, що до Бахмуту перекидаються додаткові підкріплення, навіть незважаючи на те, що деяким спеціалізованим підрозділам було наказано передислокуватися на давно заплановані запасні позиції.

Що відомо про ситуацію у місті на сьогоднішній день читайте у сюжеті Корреспондент.net.

Позиція командування ЗСУ

Демонструючи незмінну рішучість України утримувати оборону, Командувач Східного угрупування військ генерал-полковник Олександр Сирський сьогодні відвідав бійців у Бахмуті. Зазначимо, що це другий його приїзд до міста за тиждень.

«Противник не втрачає надії захопити Бахмут і продовжує накопичувати сили для заняття міста… Інтенсивні бої йдуть у самому місті та навколо нього», — йдеться у повідомленні Міністерства оборони України.

У відомстві також зазначили, що на захоплення міста росіяни кинули підготовлені підрозділи ПВК Вагнера та інші регулярні частини армії РФ. А сам Сирський у ході свого візиту заслухав повідомлення про «проблемні питання, пов’язані з підвищенням обороноздатності наших частин на передовій».

Зазначимо, що напередодні приїзду Сирського до Бахмута з міста вивели спеціалізований підрозділ аеророзвідників Птахи Мадяра. Як повідомив командир цього підрозділу Роберт Бровді з позивним Мадяром, наказ перейти на нові позиції його бійці отримали від вищого командування. Мадяр не уточнив деталі.

«Посеред ночі підрозділ Птахи Мадяра отримав бойове розпорядження негайно вибути з Бахмута до нового місця бойових дій. Які причини переведення в момент, критичний для Бахмута, коли ми провели тут 110 діб бойових чергувань: я, перш за все, військовий, тому не коментуватиму накази командування оборони Бахмута», — сказав він.

Вкидання від Пригожина

Сьогодні ватажок ПВК Вагнера Євген Пригожин записав відео, в якому він стверджував, що веде запис із даху одного з будинків у захопленому Бахмуті. Потім він виставив перед камерою трьох чоловіків, які нібито є «захопленими в полон бійцями ЗСУ» і закликав президента України «дати шанс українським захисникам залишити місто». У своєму відео Пригожин заявив, що Бахмут нібито «практично оточений».

Центр національного спротиву заявив, що ватажок «вагнерівців» набрехав про «оточення» міста.

«Терорист Євген Пригожин записав відео, де він нібито стверджує про оточення Бахмута, але саме відео записано навіть не на околиці міста, оскільки туди його не пускає його охорона. Судячи з кадрів, які є на відео, головний «вагнерівець» знаходиться в селі Парасковіївка, про захопленні якого ворог оголосив 20 лютого», — йдеться у повідомленні Центру.

Тактика росіян

Напередодні дослідницька група Інституту вивчення війни повідомила, що російські загарбники змінили тактику бойових дій навколо Бахмута, спрямувавши зусилля на вичавлювання сил оборони з міста і тимчасово відмовившись від спроб оточити його.

Наразі росіяни, ймовірно, тиснуть на сили оборони у Бахмуті, щоб ті відступили через трасу Т0504. Це, як припускають аналітики, зменшить зусилля загарбників по оточенню міста. Інформацію Інституту підтверджують бійці ЗСУ.

«Противник зараз із трьох сторін намагається дістатися до нас», — сказав український військовослужбовець Юрій Сиротюк у коментарі The Washington Post. Причому, за його словами, одні з найзапекліших боїв ведуться на півдні міста.

Незважаючи на вкидання Пригожина, Сиротюк сказав, що ситуація, за відчуттями, суттєво не змінилася за останню добу. Він додав, що на обід отримав курячу відбивну з рисом, їжу навіть подали гарячою, що є ознакою «відносної нормальності».

«Доля Бахмута вирішуватиметься українською армією… Якщо команда стоятиме, ми стоятимемо. Якщо маємо змінити позиції, ми змінимо позиції», — сказав військовослужбовець.

Єдине, на що поскаржився боєць, — це відсутність потрібної кількості боєприпасів.

«Іноді я бачу ворога і знаю, що можу знищити його, але мені нема з чим це робити», — додав він.

Військовослужбовець ЗСУ Євген Карась вважає, що зараз дуже важливо зберегти бойовий особовий склад для майбутніх контрнаступів.

«Наразі росіяни не взяли Бахмут, Авдіївку, Вугледар, ледве взяли Павлівку. Лиман вони не контратакували. Сіверськ стоїть. Якщо з Бахмута буде операція відступу, для нас немає в цьому фатуму, бо ті бійці, які тримали ці позиції, зробили там максимум можливого», – повідомив Карась в інтерв’ю ТСН.

Джерело

Новости Украины