Нова дата та напрямки? Можливий наступ армії РосіїСюжет

Нова дата та напрямки? Можливий наступ армії РосіїСюжет

Фото: пресс-служба Генштаба ВСУ ЗСУ готуються до масштабного наступу Росії

ЗМІ повідомляють про можливий початок російського наступу протягом 10 днів. Українські військові прямо не спростовують це та заявляють, що готуються до штурму РФ на трьох напрямках.

Новий повномасштабний наступ Росії може розпочатись протягом десяти днів, такий прогноз дало видання Financial Times. Британські журналісти посилаються на неназваного радника української армії, який заявляє, що ЗСУ отримали «дуже надійні розвіддані про наміри» РФ знову розпочати атаку.

Раніше українська влада та військові неодноразово заявляли про те, що окупанти готують новий наступ, але його прогнозували на кінець лютого чи початок березня. Чому росіяни «змінили» дату можливого нападу і де чекати повторного наступу читайте у сюжеті Корреспондент.net.

Атака до західних танків

Імовірним місцем російської атаки є захід Луганської області поблизу Кремінної та Лимана, де ворог уже кілька тижнів концентрує великі сили, вважають експерти, яких цитує видання.

Крім того, FT зазначає, що Москва також нарощує своє угруповання на півдні Донецької області. Росіяни розвертають додаткові сили у населених пунктах навколо окупованого Маріуполя.

Видання пише, що агресор має намір розпочати наступ до того, як Україна отримає західні танки та озброєння.

Наступ росіян, ймовірно, очолять елітні підрозділи, припускає анонімний радник ЗСУ.

«Це справжні механізовані бригади, навіть якщо вони менш боєздатні, ніж були на початку війни. Їх посилили підрозділи ВДВ та морської піхоти. Це не водії автобусів і не вчителі», — цитує FT своє джерело.

Стягують техніку в лісопосадки

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай також вважає, що новий наступ російської армії «може статися будь-якого дня» після 15 лютого.

Він зазначив, що окупанти стягують дедалі більше техніки в Луганську та Донецьку області. За його словами, частину техніки вони ховають у лісопосадках, частково заривають, а також будують зміцнювальні рубежі для наступу.

«У Луганській області очікуємо наступ росіян за трьома напрямками — Сватове, Кремінна, Білогорівка», — повідомив голова області.

Крім того, Гайдай розповів, що армія РФ почала економніше використовувати боєкомплект, що також може говорити про підготовку до наступу. Також він нагадав, що добігають кінця двомісячні навчання мобілізованих, а для їх перекидання в Україну знадобиться близько 10 днів.

Промацують нашу оборону

Росія нагромадила потужне угруповання на півдні ще до повідомлень про можливу спробу наступу. Прокоментувала публікацію Financial Times керівник об’єднаного прес-центру Сил оборони Оперативного командування Південь Наталія Гуменюк.

«Критичної зміни (у поведінці російських військ на півдні – ред.) не відбувається, але ми пам’ятаємо, що знаходимося в умовах гібридної війни та будь-які інформаційні повідомлення, особливо такі, які мають певний резонанс у суспільстві, – це теж може бути певною зброєю» , – повідомила вона.

Гуменюк підкреслила, що основні зусилля ворога, ймовірно, будуть скоординовані на східному напрямку.

«Ми бачимо, що триває і розвідка, і аеророзвідка, і в тому числі щодо використання човнів, які вони «повіджимали» у населення. Вони потроху диверсійними групами промацують нашу оборону у бік Дніпра на островах і намагаються там облаштувати свої наглядові пости», – повідомила Гуменюк.

Відповідаючи на питання про активізацію ворожої розвідки протягом останніх днів, Гуменюк зазначила, що сили природи перебувають на боці України, адже потужний шторм у 5-6 балів та сильний рвучкий вітер не дозволяють ворогові застосовувати ДРГ.

«Вітер поривчастий, дуже сильний, тому використання надводних способів, наприклад, для ДРГ, дуже критично, і, в тому числі за підтримки нашої артилерії, виявляється навіть летальним», — додала спікер.

Уточнення від розвідки

У Головному управління розвідки Міноборони України вважають, що Росія наступатиме по трьом напрямкам, але щоб зібрати нові військові формування, Кремлю знадобиться приблизно два місяці.

«Ми визначили, що наступи військ РФ можуть бути в Донецькій та Луганській областях, а також, можливо, в Запоріжжі. При цьому в Херсонській області та в Криму війська РФ вестимуть оборону», — йдеться у матеріалі Під знаком сови, опублікованому на сайті ГУР.

Кремль, за інформацією розвідників, планує мобілізувати від 300 до 500 тисяч осіб для забезпечення проведення наступальних операцій на сході та півдні України навесні та влітку 2023 року.

За даними розвідки, нова хвиля мобілізації в Росії триватиме до двох місяців, але реалізація планів РФ перебуває у прямій залежності як від оснащення російських резервістів, так і від рівня, якості та темпів західної військової підтримки українських захисників.

Нова тактика ворога

Міністр оборони України Олексій Резніков у свою чергу також не вважає реалістичним, що Росія під час нового наступу піде в атаку з усіх боків, як це було у лютому 2022 року. За його словами, Кремль використовує нову тактику, оскільки минула не спрацювала – концентрують війська на окремих напрямках.

«Зараз у них нова тактика — це концентровані, повзучі спроби, потроху, по десять метрів, захоплювати, відтісняти, віджимати», — сказав Резніков в інтерв’ю виданню Українська правда.

Міністр заявив, що зараз російська армія сконцентрувала велику кількість своїх сил на сході та півдні, щоб спробувати захопити Запорізьку область, а у разі успіху – піти в атаку на півночі.

Щодо наступу з боку Білорусі Рєзніков повідомив, що Україна «нічого серйозного не бачить», проте все може змінитись.

«Зараз там до 12 тисяч російських військовослужбовців ми це враховуємо, і також є відповідна кількість техніки», — наголосив він.

Джерело

Новости Украины