Пенсійні нововведення: хто отримає додаткові виплати, а у кого заберуть і те, що є

Пенсійні нововведення: хто отримає додаткові виплати, а у кого заберуть і те, що є

Фото: Архів КП

Пенсіонери в Україні відносяться до найбільш незахищеної частини населення насамперед через мізерні пенсії. А оскільки багато українців похилого віку користуються фінансовою допомогою дітей та онуків, пенсійні новини цікавлять і літніх людей, і молодих.

Незважаючи на війну, українські пенсії підвищувалися усю першу половину 2023 року. У вересні підвищення виплат не передбачено, проте новини є. Причому як добрі, так і не дуже.

Мінімальна пенсія: поки що на місці, але є надія

Розмір мінімальної пенсії в Україні зростає разом із прожитковим мінімумом, і до війни він переглядався два, а то й тричі на рік. З 1 грудня 2022 року прожитковий мінімум в Україні становить 2589 грн. А прожитковий мінімум для непрацездатних та, відповідно, мінімальна пенсія – 2093 грн.

Водночас не виключено, що прожитковий мінімум найближчим часом буде переглянуто. Як ми писали днями, у своєму листі про підготовку бюджетних запитів на 2024-2026 роки Мінфін спрогнозував зростання соціальних стандартів. У цьому листі, зокрема, йдеться і про підвищення прожиткового мінімуму. 2024-го загальний прожитковий мінімум за прогнозом має становити 2920 грн (на сьогодні він становить 2589 грн), 2025-го – 3183 грн, 2026 року – 3431 грн.

Відповідно до цього прогнозу, прожитковий мінімум для непрацездатних, а разом із ним і мінімальна пенсія, мають зрости до 2361 грн наступного року, до 2573 грн у 2025 році, 2774 грн у 2026-му.

Вікові надбавки: як і раніше, у силі

В силі залишилися і доплати за віком для українців, яким виповнилося 70, 75 та 80 років. Про збереження цих доплат протягом усього 2023 року в уряді повідомили ще у лютому.

Нагадаємо, що у 2020 році постановою Кабміну було підтримано найбільш уразливі категорії громадян, які досягли певного віку. На сьогодні людям, яким виповнилося 70 років, передбачено доплату до пенсії у розмірі 300 грн, громадянам 75-80 років – 456 грн, старше 80 років – 579 грн.

Доплати органами Пенсійного фонду нараховуються автоматично.

Доплати від ООН: поки що прийом заявок припинено

У вересні додаткові виплати від ООН мали нарахувати пенсіонерам, які мешкають у прифронтових регіонах. Теоретично на цю допомогу можуть розраховувати пенсіонери, які відповідають декільком умовам:

проживають на територіях активних чи ймовірних бойових дій; мають пенсію нижчу за 3 тис. гривень; з 1 березня 2023 року не отримували жодних додаткових виплат від міжнародних організацій.

Однак на момент написання статті (05.09.2023) заявки на грошову допомогу на інформаційній платформі не приймалися. Замість форми для заповнення на сторінці з’являлося повідомлення про те, що українці вже подали 10 млн заявок, у зв’язку з чим їхній збір на платформі «єДопомога» припиняється. Адже все це потрібно обробити та передати до міжнародних організацій для подальших виплат.

Проте прийом заявок обіцяють відновити, тому періодично перевіряти цю можливість буде не зайвим.

Індексація пенсій: чекаємо 2024-го

Незважаючи на повномасштабну війну, індексація пенсій 2024-го відбудеться. Про це пише minfin з посиланням на заяву заступника міністра соціальної політики Дарії Марчак.

«Індексація пенсій має відбуватися щороку з 1 березня, – цитує портал чиновницю. – Але під час повномасштабної війни існує багато ризиків для державних фінансів. Незважаючи на це, з 1 березня 2024 року має відбуватися індексація. Щоправда, точно говорити про терміни можна буде лише після затвердження державного бюджету».

Розмір індексації залежить від двох показників – інфляції та темпів зростання середньої заробітної плати. Тому точні цифри можна буде назвати лише на початку 2024 року, коли стануть відомі статистичні дані за 2023 рік.

Докладно про те, як в Україні відбувається індексація, ми писали тут.

Також Марчак зазначила, що держава повністю виконує свої зобов’язання щодо виплати пенсій громадянам на тимчасово окупованих територіях та мешканцям за кордоном. Якщо людина має право на пенсію, то нарахування здійснюється. Питання лише в тому, чи може пенсіонер фізично скористатися цими грошима, якщо він, наприклад, мешкає на тимчасово окупованій території.

Щодо громадян, які перебувають за кордоном, то, зазначила чиновниця, були певні технічні питання, коли людина досягала пенсійного віку, перебуваючи за кордоном. На сьогодні це питання вирішено: на початку серпня українцям офіційно дозволили звертатися за допомогою щодо оформлення пенсій до консульських установ.

Підстави позбавлення пенсії: список хочуть розширити

А тепер не дуже добрі новини для пенсіонерів. На українців чекають нововведення, через які деякі категорії пенсіонерів втратять право на виплати. Про це йдеться у проєкті закону №9453, який було отримано ВР лише 3 липня, а вже 24 серпня прийнято за основу.

У пояснювальній записці до документа говориться, якщо раніше Пенсійні фонди України та РФ обмінювалися даними, то після повномасштабного вторгнення Україна розірвала дипломатичні відносини з країною-агресором. Крім того, в РФ ухвалено закон про денонсацію Угоди про гарантії прав громадян держав – учасниць СНД у галузі пенсійного забезпечення, і Україна також вийшла з цієї Угоди.

У зв’язку із цим право на призначення пенсії в Україні втратять:

громадяни України, які набули стажу не тільки в РФ, а й інших країнах СНД (Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан), військовослужбовці, які отримували пенсію відповідно до Угоди про порядок пенсійного забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей і державне страхування військовослужбовців держав – учасниць СНД, працівники органів внутрішніх справ, які отримували пенсію відповідно до Угоди про порядок пенсійного забезпечення та державного страхування працівників органів внутрішніх справ держав – учасниць СНД.

Загалом документ пропонує:

врегулювати питання обчислення розміру пенсії пропорційно до страхового стажу, придбаного в Україні, для осіб, які працювали в Україні та за її межами; врегулювати питання зарахування стажу, набутого за період роботи у державах, що входили до складу колишнього СРСР; визначити умови пенсійного забезпечення військовослужбовців, які мають страховий стаж, набутий у РФ.

Крім того, проєкт документа передбачає доповнення до переліку підстав для припинення виплати пенсії у разі:

тимчасового проживання за кордоном за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії; якщо особа визнана безвісти зниклою або оголошена померлою в установленому законом порядку; якщо пенсіонеру надано статус особи, яка зникла безвісти за особливих обставин, відповідно до Закону України «Про правовий статус осіб, які зникли безвісти за особливих обставин»; якщо пенсію не отримували протягом 6 місяців поспіль в організаціях, які здійснюють виплату та доставку пенсій, або у разі відсутності протягом 6 місяців поспіль видаткових операцій в установах банків за поточними рахунками, на які провадиться виплата пенсій; якщо одержувачі пенсії не проходили фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.

Водночас у самій ВР звертають увагу виключно на позитивні моменти законопроєкту.

«Цей законопроєкт вирішує проблеми внесення до страхового стажу чи військової служби періодів трудової діяльності чи служби за межами України. Зміни стосуються понад двох мільйонів пенсіонерів: майбутніх та чинних, — пояснюється на офіційному порталі ВРУ. — Згідно з документом, тепер трудова діяльність та військова служба за межами України будуть зараховані до страхового стажу чи військової служби на основі міжнародних договорів, ратифікованих Україною, або ж на основі відповідних умов у державі перебування».

Щодо тимчасово проживаючих за кордоном, то пенсії виплачуватимуться на поточні рахунки, відкриті в українських банках, за умови проходження до 31 грудня кожного року особою фізичної ідентифікації. Це можна буде здійснити через консульські установи або віддалено через веб-портал Пенсійного фонду України.

Джерело

Новости Украины