Помер, не дочекавшись допомоги. На Кіровоградщині родина померлого звинувачує медиків у ненаданні медичної допомоги

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Родина Дмитра Заіки біля його могили на кладовищі. Суспільне Кропивницький

Виклик отримали 9 квітня о 8.58 й одразу виїхали, сказала фельдшерка обласного центру екстреної меддопомоги Надія Богза. Цей пункт розташований у селі Хмельове, за 15 кілометрів від Смоліного.

"Чоловік лежав на підлозі, з синюшною шиєю та головою. Інші частини тіла також були бліді та холодні. Дихання було відсутнє. Пульс відсутній, зіниці не реагували на світло. Причину смерті встановлює експертиза. Враховуючи мій досвід, то там була гостра серцева недостатність. Смерть миттєва. Згідно з законодавством, ми маємо доїхати до 20 хвилин. Оскільки ми доїхали за 15 хвилин, я думаю, ми все зробили правильно".

Син померлого Олександр Заіка вважає, можна було врятувати, якби на виклик одразу приїхали медики швидкої допомоги зі Смоліного. Цей пункт меддопомоги за 300 метрів від будинку, де жив Дмитро Заіка.

"Я хочу сказати спасибі тим медикам, що приїхали з Хмельового, хоча в них і старенька машина, і вони їхали майже 15 кілометрів, і вони приїхали. А тут, у Смоліному, стояла нова машина, і вони кажуть: "Нам те не можна, їхати не можна, реанімувати не можна". Хто вам може заборонити? Ви ж медики! Ваша задача — рятувати людей! В першу чергу! Людина помирає за 300 метрів від вас — взяли валізу й пішли, надайте першу допомогу!"

За словами Олександра Заіки, смолінські медики приїхали після того, як приїхали фельдшери з Хмельового.

"Приїхали ті, що за 15 кілометрів від нас. А ті, що за 300 метрів від нас, не приїхали. І коли я приїхав до них, стоїть нове "Рено". Кажу: "Вам же дзвонили". А вони мені кажуть: "Ми ж вам сказали: "Дзвоніть на Виску або на Кропивницький". Кажу: "Ви уявляєте, людина помирає, вам тут 300 метрів, ви не могли приїхати? Як вас назвати?"

Жителі Смоліного біля будинку, де жив Дмитро Заіка. Суспільне Кропивницький

Машина швидкої медичної допомоги смолінської медико-санітарної частини. Суспільне Кропивницький

Їхати на цей виклик не входить до повноважень швидкої допомоги, пояснив керівник смолінської медико-санітарної частини Микола Дударчук. За його словами, з 2017 року на невідкладні стани має виїздити екстрена невідкладна допомога. Приклади таких станів — кровотечі, порушення свідомості, ознаки гострого коронарного синдрому, мозкового інсульту, розлад дихання.

"Ви бачите нашу машину швидкої допомоги. Вона куплена коштом мерії, щоб хоча б якимось чином забезпечити виклики, які має виконувати невідкладна допомога. І обслуговує фельдшер прийомного покою, який має перебувати в прийомному покої. — Іншими словами, до ваших повноважень не входило виїхати на цей виклик? — 1000 процентів це не входить в наші функції, ось такий виклик. Але оскільки вони до нас звернулися, у той час зранку була наша чергова фельдшер. Вона приймала хвору з гіпертонічним кризом. Десь через п’ять-сім хвилин вона виїхала на цей виклик. Адреса була вказана не його, а мами. Вона ще втратила п’ять хвилин. Люди приїхали сюди приватною машиною, і до фельдшера: "Давай хватай сумку, сіли й поїхали". Ну це ж не кам’яний вік, це неправильно".

Микола Дударчук вважає: на виклик мала їхати бригада не швидкої допомоги, яка підпорядковується місцевому медичному закладу, а обласного центру екстреної меддопомоги. За його словами, такий пункт теж є у Смоліному.

"У нас є екстрена допомога, яка підпорядковується головному лікарю пану Ярошенку. Просто в них дуже специфічний графік. Коли я все-таки поцікавився й подивився його, то виявилося, що саме цього дня в них на чергуванні немає ні водія, ні фельдшера. Тому вони передають свої виклики найближчим службам. Тут вона найближче знаходилась в Хмельовому".

А це машина екстреної медичної допомоги. Суспільне Кропивницький

Директор обласного центру екстреної меддопомоги Олександр Ярошенко сказав, що у громаді самі вирішили створити пункт невідкладної медичної допомоги.

"Вони ухвалили таке рішення й обслуговують там хронічних хворих. Всі екстрені й критичні виклики, які належать до компетенції екстреної медичної допомоги, ми виконували й виконуємо. Якби до мене, як у цьому випадку, звернулися, що потрібно надати допомогу, входить це в мої функціональні обов’язки, чи не входить, я б обов’язково допоміг би. І скажу чесно: якщо колись мені доведеться в житті порушити закон заради того, щоб врятувати життя людей — ми готові на це і я особисто".

Родина звернулася з заявою на дії медиків до поліції. Речниця поліції Віталіна Бевзенко сказала, що нині проводять дослідчу перевірку, за результатами якої ухвалять рішення.

За словами Олександра Заіки, також родина звернулася зі скаргами до прокуратури й міністерства охорони здоров’я.

Новости Украины