«Повинен бути готовим до критики»: Яценко програв судову справу проти журналіста

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Уманський міськрайонний суд відмовив у задоволенні позову нардепа Антона Яценка проти черкаського журналіста Володимира Гамалиці щодо захисту честі та гідності. Суд зазначив, що Яценко як народний депутат та публічна особа має бути готовий до посиленої критики. Про це йдеться у рішенні суду, яке є в розпорядженні УНН.

Цитата

“Публічна особа, державний службовець повинен бути готовим до підвищеного рівня критики, у тому числі у грубій формі, до прискіпливої уваги суспільства та підвищеної зацікавленості до його діяльності та/або особистого життя тощо, адже вони, обираючи кар’єру публічної особи, погодились на таку увагу. Позивач Яценко А.В. є народним депутатом України, тобто є публічною особою, яка обіймає публічну посаду, а тому межа допустимої критики та обсяг поширеної інформації щодо нього є значно ширшим, оскільки він безпосередньо відіграє важливу роль у діяльності держави, та його безпосередні дії становлять суспільний інтерес”, — йдеться у рішенні суду.

Водночас там зазначається, що українське законодавство гарантує кожному громадянину право на вираження власної думки. Тож суд ухвалив рішення відмовити Яценку у задоволенні позову. Разом з тим, він має право на оскарження рішення.

Володимир Гамалиця у коментарі УНН зазначив, що планує подати проти Яценка зустрічний позов.

Додамо

Позов Яценка стосувався відео Гамалиці, у якому журналіст каже, що від початку повномасштабної війни нардеп ухилявся від своїх депутатських повноважень: не з’являвся у Верховній Раді та покинув свій округ у Черкаській області. Водночас він звинуватив Яценка, що той розгорнув боротьбу з активістами та волонтерами.

“Яценко постійно наголошує, що за нього проголосувало 70% виборців, може, це він саме говорив під час перемовин з окупантами, що Умань і Уманський район піде за ним, коли він скаже, може, він саме той, хто обіцяв, що Уманщина не чинитиме опір, і він дуже злий, що його домовленості зірвали ті самі військові, волонтери, громадські активісти, тероборона. Нинішня діяльність нардепа Яценка, яка підриває обороноздатність країни у воєнний час — це прямий виклик Зеленському і всій Україні”, — цитують відео Гамалиці у матералах справи.

Відео було розміщено в “Офіційній групі міста Умань” в Facebook, яка нині видалена із соцмережі. Гамалиця був адміністратором групи і пов’язує її блокування з нардепом Яценком.

Нагадаємо

На самого Яценка також неодноразово подавали до суду щодо захисту честі та гідності. Нині у судах лежать позови про нардепа від голови Черкаської ОДА Ігоря Табурця, а також активіста та волонтера Володимира Нетребенка.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины