«Працюємо, щоб людям було легше». Волонтери «Добробату» розчищають завали у Посад-Покровському на Херсонщині

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсонщина, волонтери «Добробату» допомагають жителям Посад-Покровського розгрібати завали після обстрілів армії РФ, 10 квітня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

Херсонські волонтери громадської організації "Добробат" розчищають завали на подвір‘ях житлових будинків, які зруйнувала російська армія. Спочатку виїжджали в Зеленівку. Наразі працюють у Посад-Покровському – в селі на межі Херсонщини й Миколаївщини. Під час окупації його постійно обстрілювали, тут пошкоджені майже всі будинки.

Жителька Посад-Покровського Діна Старікова другий день разом із волонтерами розбирає завали на своєму подвір‘ї. Винесли сотні кілограмів сміття, розповіла жінка. У будинок снаряд влучив у травні минулого року. На той момент вона разом з мамою й онуками виїхали. Будинок і всі господарські приміщення повністю зруйновані й не підлягають відновлюванню, каже пенсіонерка.

"Що мені далі робити. Куди привезти? У дітей також розбито. Де мені жити, що робити. Просто не знаю. У мене вже сліз немає. Нічого. Я вже виснажена",— жаліється пані Діна.

Херсонщина, жителька Посад-Покровського Діна Старікова разом з волонтерами «Добробату» розчищає зруйнований будинок, 10 квітня 2023р. Фото: Суспільне Херсон

У будинку вигоріла вся побутова техніка, меблі, речі. Уцілів тільки посуд. Волонтер Михайло дістає тарілки й чашки з-під землі.

"Знайшли посуд хазяйки. Вона казала, що у неї були багато сервізів, наборів. Частину, хоча б маленьку, ми знайшли. Намагалися обережно дістати", — каже Михайло.

Херсонщина, Посад-Покровське, рештки сервізу, який вдалось врятувати з-під завалів зруйнованого будинку, 10 квітня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

Житель Посад-Покровського Сергій Лазанчик не уявляє, скільки б днів знадобилося, щоб самотужки прибрати, якби не волонтери. Будинок чоловіка російські військові обстрілювали декілька разів. За день хлопці і дівчата розчистили і його, і подвір’я.

"Спасибі, що такі люди є, що допомагають. Повичищали в хатах. Тут було все завалено. Роботи багато. Якби сам це робив, то вистачило місяців на два. Спасибі, вигребли те, що основне — важке. Таке вже догрібаємо самі", — каже чоловік.

Херсонщина, Посад-Покровське, волонтерки «Добробату» допомагають розчищати завали, 10 квітня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

Волонтери громадської організації "Добробат" у Посад-Покровському розчистили завали на 10 подвір’ях. Вони виносять сміття, а коли є можливість, допомагають відновлювати будинки, розказує координаторка організації Лариса Бортовик.

"Ми громадська організація і ми не маємо власних матеріалів. Якщо мешканці звертаються і кажуть, що їм видали чи вони закупили, ми, звісно, можемо допомогти перестелити дах, відновити стінку і ще щось. Але ви ж бачите — тут руйнування тотальні, то робота наша це те, що ми вигрібаємо завали. Але без цього далі нікуди. Це все сміття треба прибирати. Нас і голови громад просили це зродити, тому що їм треба оцінити обсяги, скільки їм треба буде місця, щоб все це утилізувати. Бо все це погано для екології", — каже Лариса.

Херсонщина. Посад- Покровське, пічка та стіна — єдине, що залишилось від зруйнованого росіським снарядом будинку, 10 квітня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

Восьмий раз до Посад-Покровського розчищати подвір’я приїздить Андрій. Каже, зробили вже багато.

"Кажуть, ще 30 таких об‘єктів по всьому селу. Роботи дуже багато. І таких сіл, як Посад-Покровське, дуже багато. Зруйновані вщент армією Російської Федерації. Працюємо, аби людям було трохи легше", — розповів Андрій.

Хлопці і дівчата "Добробату" у село приїжджають два-три рази на тиждень. На одному об‘єкті протягом дня працюють близько 20 людей.

Новости Украины