Пролежні — види хвороби, причини появи та способи уникнення

Пролежні — це, на жаль, не рідкісна патологія, яка часто розвивається в людей, які змушені довгий час перебувати в положенні лежачи без потрібного догляду. У нормі людина періодично змінює пози під час сну або відпочинку, а їхня протяжність недостатньо велика, щоб зашкодити організму. Водночас хворі, які не можуть підвестися з ліжка, змушені проводити в ньому майже повну або всю добу, через що в організмі розвиваються негативні зміни. До таких них відносять пролежні. Це ушкодження шкіри та м’яких тканин, які формуються через довге перебування в певному положенні. Кістки — це щільна, нееластична тканина, тому вони давлять на м’які тканини з середини. Таким чином локально розвивається синдром здавлення з подальшим руйнуванням тканин і формуванням некрозу. Цей стан потребує лікування, адже некроз стає джерелом вираженої інтоксикації та можливого сепсису. Призначають ліки, які відновлюють стан тканин і сприяють їх регенерації на початкових стадіях, — наприклад, Судокрем. Не слід займатися самолікуванням, бо це може призвести до погіршення стану. Краще звернутися до лікаря й отримати кваліфіковану допомогу.

Які бувають пролежні

Існує декілька класифікацій пролежнів, які допомагають лікарям правильно описати наявну клінічну картину — наприклад, за їхніми розмірами чи кількістю. А ще це захворювання класифікується відносно глибини уражень на декілька стадій:

  1. Перший ступінь. Візуально являє собою звичайне почервоніння шкіри без пошкодження поверхневого епітелію. Однак після закінчення надавлювання еритема не щезає, бо в капілярах уже відбувся стаз крові.
  2. Другий ступінь. Через недостатню трофіку порушується структура епідермісу. Він відмирає, через що формуються пухирі та відслойки. Але глибші шари дерми не залучені.
  3. Третій ступінь. Відбувається руйнування шкіри та м’язів під нею. Глибокий дефект може мати неприємний запах, з нього виділяється ексудат.
  4. Четвертий ступінь. Наявне глибоке вогнище некрозу, коли всі тканини під кісткою руйнуються та відмирають.

Спираючись на цю класифікацію, підбирається й лікування. На ранніх стадіях воно може бути медикаментозним, однак на пізніх — знадобиться допомога хірургів. Потрібно буде видалити залишки мертвих тканин і провести санацію вогнища до того, як почнеться епітелізація тканин. Image

Як уникнути розвитку пролежнів

Щоб не допустити розвитку патології, треба слідувати правилам:

  1. підтримуйте щоденну гігієну, стежачи за тим, щоб шкіра була сухою та чистою;
  2. займайтеся масажем, щоб покращити трофіку тканин;
  3. регулярно змінюйте положення тіла хворого, щоб не формувалися місця здавлення.

Також можна використовувати спеціальні медичні матраци, які адаптуються під форму тіла та добре вентилюються. Це перешкоджатиме виникненню пролежнів.

Новости Украины