Рівень кишкової палички на трьох пляжах Полтави перевищує норму: чи можна купатися у річці

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото: Суспільне Полтава

На трьох полтавських пляжах у Ворсклі виявили перевищення рівня кишкової палички. Найбільше – у Подільському районі.

Про це Суспільному розповів завідувач відділення обласного центру контролю і профілактики хвороб Володимир Овчаренко.

Який рівень кишкової палички у Ворсклі

У Подільському районі Полтави у Ворсклі виявили найбільше перевищення рівня кишкової палички у місті – у 22 рази. На пляжі Шевченківського району – майже у шість разів, а у Київському – у понад чотири рази. На решті індекс лактозопозитивної палички у межах норми – не більше 5 тисяч.

Пляж біля Ворскли у Подільському районі Полтави. Фото: Суспільне Полтава

"Вода, яку ми досліджуємо, не має збудників інфекційних хвороб, тому ми не можемо за результатами аналізів забороняти купатися. Вода в центрі річки – чистіша. Під берегами через те, що вона прогрівається більше і йде розмноження мікрофлори більше, тому і показники, і вода брудніша біля берега. Купатися треба ближче до середини", — каже заввідділення підрозділу обласного центру профілактики хвороб Володимир Овчаренко.

Рівень кишкової палички на пляжах Полтави. Фото: Суспільне Полтава

Аби вберегтися від кишкової палички, слід дотримуватись правил особистої гігієни. Це, зокрема, не заковтувати воду під час купання та мити руки після виходу з водойми, каже інфекціоністка Альона Крамаренко.

" Кишкова паличка є одним із зі збудників харчових інфекцій.Кишкові інфекції характеризуються ознаками ураження шлункового-кишкового тракту. А саме – це діарейними проявами, болями в животі, підвищенням температури тіла, нудотою, блювання", — говорить інфекціоністка обласної інфекційної лікарні Альона Крамаренко.

Новости Украины