Рувін показав 3D-моделі, зруйнованих ворогом будинків, які створюються в рамках розслідування російських злочинів

Джерело: Київський науково-дослідний інститут судових експертиз

КИЇВ. 10 листопада. УНН. Експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, в рамках співпраці з Міжнародним кримінальним судом, продовжують проводити дослідження за фактами воєнної агресії росії проти України. В дослідженнях застосовується, зокрема 3D-сканування, що дозволяє створювати об’ємні, реалістичні моделі зруйнованих ворогом будинків. Про це у коментарі УНН розповів директор Інституту Олександр Рувін.

Цитата

«Голландські експерти, які входять до складу робочої групи (task forces) МКС, чергове працюють пліч-о-пліч з українськими експертами та досліджують факти воєнної агресії росії проти України в різних аспектах. Основні напрями даного робочого етапу включають розслідування випадків ракетних атак, дослідження російської зброї та іноземної електроніки в ній, комп’ютерно-технічні дослідження та використання 3D-технологій. Експертні дослідження допомагають зібрати об’єктивні дані про злочини та порушення прав людини, які відбулися на території України під час війни. 3D-картографування та 3D-сканування за допомогою спеціальної приладової бази стало невід’ємним інструментом для ефективного дослідження кримінальних справ та воєнних подій», — розповів Рувін.

За словами директора КНДІСЕ Олександра Рувіна, ці методи дозволяють візуалізувати та реконструювати події у тривимірному форматі.

«Експерти визначають точні координати місцезнаходження об’єктів та їх висоти, встановлюють місця обстрілів, вибухів, пожеж, масштаби руйнувань тощо», — пояснив директор Інституту.

За словами Рувін, лише у Київській області після деокупації експерти відсканували понад півтисячі об’єктів – це зруйновані росіянами школи, дитячі садочки, оселі українців, комерційна нерухомість тощо.

«Розширення досвіду й практики 3D-картографування допоможе оптимізувати затрати часу для дослідження об’єктів, а також зафіксувати та зберегти стан їх руйнувань навіть після відбудови.

Варто відзначити, що наші іноземні партнери високо оцінюють професіоналізм та результативну реалізацію професійної діяльності експертів КНДІСЕ. Це насамперед досвід роботи в умовах повномасштабної війни, ефективність та оперативність у вирішенні нагальних завдань, співпраця та координація дій. Своєю чергою українська сторона висловлює глибоку вдячність іноземним партнерам за підтримку та співпрацю. Наша спільна мета – забезпечення надійної доказової бази для притягнення винних за вчинені в Україні злочини до відповідальності. Правосуддя та права людини мають отримати відповідну увагу та захист», — додав Олександр Рувін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експертизи КНДІСЕ будуть основним доказом у розслідуванні злочинів росії проти України в МКС — Рувін

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины