СБУ Кіровоградщини викрила міжрегіональне угрупування, яке організовувало виїзд чоловіків за кордон

За інформацією: Суспільне Вінниця.

СБУ

Слідчі Служби безпеки України в Кіровоградській області викрили канали незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Це інформація від речниці СБУ в регіоні Юлії Ткач. Потенційним клієнтам пропонували три маршрути для виїзду. Шістьом співорганізаторам нелегальних схем повідомили про підозру.

За словами речниці, чоловікам призовного віку пропонували приховано виїхати до Південного Кавказу або країн Євросоюзу через територію РФ. Сума, яку просили за свої послуги, залежала від напрямку і коливалась від 2,5 до восьми тисяч американських доларів. За ці гроші клієнта обіцяли вивезти до окупованого Криму через Запорізьку область, далі – керченським мостом до РФ. Для цього залучили до схеми співробітника прикордонного підрозділу федеральної служби безпеки, з яким тримали зв’язок через анонімні месенджери.

Другий маршрут, який пропонували потенційним клієнтам, пролягав через прикордонні райони Сумської області. Для переправлення планували використовувати шляхи поза контрольно-пропускними пунктами.

Ще один канал нелегальної міграції проходив через західні регіони України. Щоб його реалізувати, клієнтів обіцяли оформити як водіїв агропромислових підприємств, які транспортують сільгосппродукцію до Євросоюзу.

Слідчі задокументували факт злочину, затримавши учасників угрупування під час отримання грошей за вивезення двох чоловіків до Євросоюзу.

СБУ

Під час понад 20 обшуків у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Львівській та Чернівецькій областях знайшли мобільні телефони, які використовували під час спілкуванні зі співробітником ФСБ.

СБУ

Шістьом людям повідомили про підозру за статтею "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України організованою групою з корисливих мотивів". Санкція статті – позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Нині вирішують питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Слідство триває.

Суспільне озвучить позицію підозрюваних, коли зв’яжеться з їх адвокатами.

Відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Новости Украины