Сів в авто та помахав: п’яний волинський прокурор влаштував погоню від поліцейських

У вересні минулого року в Нововолинську правоохоронці спіймали п’яного водія, який втікав від них, не реагуючи на сирену та проблискові маячки. Здавалося б, це звичайна ситуація для поліції, адже ледь не щодня у ЗМІ з’являється інформація про те, що на Волині затримали водіїв напідпитку. Проте цього разу за кермом іномарки Opel був прокурор Володимир-Волинської прокуратури Микола Троцюк. Про це пише ІА Волинські Новини.

Прокурор поводив себе нахабно та неадекватно: спочатку він втікав від поліції, бігаючи навколо будинку тещі, а потім, помахавши правоохоронцям рукою, сів у машину та поїхав.Коли ж його спіймали, то він відмовився проходити огляд на стан алкогольного сп’яніння, фактично визнаючи, що він п’яний. Але вже невдовзі у суді Микола Троцюк таким себе не вважав, та почав разом зі своїми адвокатами шукати прогріхи в оформленні протоколів про п’яне водіння та втечу від поліції.Журналісти публікують отримане від правоохоронців відео затримання, а також розбирається, яким чином Микола Троцюк намагався уникнути покарання та чи вдалося йому це зробити. Зупинився біля будинку тещі, а потім сів в авто, помахав поліцейським та почав втікати.

11 вересня 2020 року в Нововолинську правоохоронці отримали повідомлення про те, що водій Opel керує автомобілем, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння. Поблизу будинку на вулиці Сковороди,15 вони зупинили автомобіль Opel Insignia, оскільки водій був не пристебнутий пасками безпеки. Як виявилося, за кермом перебував прокурор Володимир-Волинської прокуратури Микола Троцюк. Той відкрив багажник свого авто та жартома звернувся до правоохоронців, аби ті допомогли йому занести мішок. Проте ті такий жарт прокурора не оцінили – помітивши ознаки алкогольного сп’яніння, поліцейські попросили пред’явити посвідчення водія та свідоцтво реєстрації, а також пройти огляд на виявлення алкоголю в крові. Натомість Микола Троцюк сказав, що перебуває у нормальному стані та зайшов у подвір’я будинку за вищевказаною адресою. Згодом з’ясувалося, що цей будинок належить тещі прокурора. Чоловік поводився дивно – обходив будинок по колу, уникаючи правоохоронців. Коли ж Микола Троцюк намагався зайти в приміщення, поліцейські завадили йому це зробити. Після цього він вийшов з двору та підійшов до власного авта. Тим часом поліцейські запропонували водію пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння з використання технічного засобу «Alcotest-6810» або ж проїхати до Нововолинської міської лікарні, щоб пройти огляд там, однак в обох випадках прокурор відмовився це робити. Миколі Троцюку наголосили, що за відмову проходити огляд на стан алкогольного сп’яніння йому світить така ж сама відповідальність, як за п’яне водіння. Його знову попросили пред’явити посвідчення водія, оскільки він затриманий, але прокурор замість того, щоб це зробити, сів в своє авто, помахав правоохоронцям та почав втікати.

Поліцейські увімкнули сирену та проблискові маячки та розпочали погоню. Через кілька хвилин службовий автомобіль заблокував Opel правопорушника на вулиці Героїв АТО і охоронці правопорядку викликали на місце слідчо-оперативну групу. Тим часом поблизу місця події почав збиратися натовп. Коли ж прибула слідчо-оперативна група, Микола Троцюк надав документи, зазначивши, що не вживав алкогольні напої. Йому знову запропонували пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння за допомогою драгера «Alcotest-6810», оскільки від нього чути запах алкоголю, що підтвердили і свідки. Проте прокурор знову відмовився це зробити, також він не захотів пройти огляд безпосередньо у лікарні. Відтак на водія склали протокол про адміністративні правопорушення за статтями 130 КУпАП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) та 122-2, ч. 1 (Невиконання водіями вимог про зупинку).

Святкував, а потім їздив по лікарнях, щоб отримати довідку про відсутність алкоголю в кровіЗ власних джерел журналістам стало відомо, що в день затримання, 11 вересня, Микола Троцюк перебував на застіллі, де відзначали переміщення на посаду тодішнього обласного прокурора. Тож повертався до Нововолинська зі святкування у Луцьку.Також джерела редакції повідомили, що Микола Троцюк одразу ж після складання на нього протоколів про адміністративні правопорушення намагався отримати довідку про відсутність алкоголю у крові. В медичних закладах у Володимирі-Волинському та Іваничах лікарі відмовилися видавати йому таку довідку, а вже о 9 ранку в Нововолинську він пройшов огляд на стан алкогольного сп’яніння, результат показав 0 проміле, оскільки з моменту затримання пройшло достатньо часу.Чи надавав Микола Троцюк цю довідку в суді – невідомо. Прокурора визнали винним, однак він все одно намагався уникнути відповідальності, подавши апеляцію

Наприкінці грудня Щацький районний суд Волинської області в особі судді Наталії Сушик визнав винним Миколу Троцюка у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ст. 122-2, ч. 1 ст. 130 КУпАП, однак закрив провадження у справі на підставі п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП, у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.У суді Микола Троцюк свою вину не визнавав. Він розповідав, що в протоколі про адміністративне правопорушення зазначене місце вчинення правопорушень – вулиця Миру, проте ця обставина не відповідає дійсності, оскільки його зупинили на вулиці Героїв АТО. Також він говорив, що після відмови пройти на місці огляд на стан алкогольного сп’яніння за допомогою газоаналізатора «Alcotest-6810», йому не надали направлення для проходження медичного огляду в закладі охорони здоров’я. Окрім того, прокурор вказував, що працівники поліції не повідомили про те, що здійснюється фіксація правопорушення, та на який технічний засіб. Проте ці пояснення суд не взяв до уваги, визнавши Миколи Троцюка винним після того, як дослідив усі докази в справі.

У суді за допомогою відеозаписів, які показані вище, було доведено, що подія трапилася на вулиці Героїв УПА, а також те, що прокурор відмовився проходити огляд на стан алкогольного сп’яніння. До того ж свідки вказали, що відчували запах алкоголю від Миколи Троцюка.Здавалося б, після постанови суду про винність прокурора епопея з цією справою закінчена, проте Микола Троцюк вирішив не здаватися, та доводити свою нібито невинуватість в Апеляційному суді Волинської області.27 січня відбувся розгляд справи в суді на вулиці Червоного Хреста у Луцьку. Адвокати Миколи Троцюка не погодилися з постановою Шацького суду.Так, адвокат Романовський В.О. зазначив, що суд першої інстанції у своїй постанові вказав, що місцем вчинення обох правопорушень обвинуваченого є вулиця Героїв АТО в Нововолинську, водночас протоколами про адміністративні правопорушення вказано вулицю Миру. Цю обставину адвокат вважав істотним порушенням вимог КУпАП, оскільки в такому випадку, відкоригувавши фабулу адміністративних правопорушень, на його думку, суд першої інстанції взяв на себе функцію обвинувача, та порушив право Миколи Троцюка на захист від обвинувачення.Натомість адвокатка Герасимчук Л.Р. відзначила, що незаконність оскарженої постанови полягає в тому, що працівники поліції порушили порядок проведення огляду водія на визначення стану алкогольного сп’яніння, оскільки ними не було оформлено направлення на проходження відповідного огляду у закладі охорони здоров’я за встановленою законом формою, а також протокол про адміністративне правопорушення не містить посилань на технічний засіб, за допомогою якого здійснювався відеозапис. Тож вона зазначила, що протокол та запис із нагрудних камер поліцейського є недопустимими доказами.Втім, суд на доводи адвокатів «не повівся», адже, на його думку, докази про правопорушення, вчинені Миколою Троцюком, є вагомими. Тож Апеляційний суд Волинської області не задовольнив апеляційні скарги адвокатів та залишив постанову Шацького районного суду Волинської області без змін.Прокурор не залишиться без покаранняЗ власних джерел ІА Волинські Новини стало відомо, що за фактом відмови від проходження огляду з метою виявлення стану алкогольного сп’яніння при керуванні автомобілем прокурором Миколою Троцюком Волинською обласною прокуратурою проводиться службове розслідування. Волинські Новини надіслали інформаційний запит керівнику Волинської обласної прокуратури Віктору Тимчику, аби дізнатися, чи проводиться службове розслідування та на якому воно етапі.

У відповіді на запит йдеться про те, що за вищевказаним фактом дійсно провели службове розслідування.За його результатами у зв’язку з встановленням фактів, що свідчать про вчинення Миколою Троцюком дисциплінарного проступку, керівник Волинської обласної прокуратури скерував дисциплінарну скаргу до кадрової комісії. Наразі скарга перебуває на розгляді.Проте у запиті не вказали, яке покарання світить прокуророві.

Источник

Новости Украины