Справа Тарпана: у прокуратурі пояснили, чому адвокат може безкарно приховувати місцеперебування розшукуваного

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Адвокат розшукуваного в Україні та за її межами Руслана Тарпана має право безкарно приховувати місцеперебування свого підзахисного, бо це не заборонено законом. Таку інформацію у відповідь на запит УНН повідомили в Одеській обласній прокуратурі.

Цитата

“Відповідно до ст. 22 ЗУ “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” адвокатською таємницею є будь-яка інформація, що стала відома адвокату (…), а також питання, з яких клієнт звертався до адвоката, адвокатського бюро, адвокатського об’єднання, зміст порад, консультацій, роз’яснень адвоката, складені ним документи, інформація, що зберігається на електронних носіях, та інші документи і відомості, одержані адвокатом під час здійснення адвокатської діяльності.

Також у п. 2 ч. 1 ст. 23 ЗУ міститься заборона вимагати від адвоката (…) надання відомостей, що є адвокатською таємницею. (…)

Заходів реагування щодо адвоката за дотримання ним адвокатської таємниці діючим законодавством не передбачено”, – повідомили у прокуратурі

Контекст

У 2020 році, коли Руслан Тарпан вже розшукувався в Україні, захисники з адвокатського об’єднання LES Тарас Іваненко та Сергій Колісник (син ексочільника Державіаадміністрації часів Януковича – Анатолія Колісника) разом з Тарпаном їздили до Сполучених Штатів Америки. Тобто їм достеменно було відомо місцезнаходження розшукуваної особи.

Допис про спільне турне адвокатів і підозрюваного у кримінальному провадженні Тарпана з відповідними фото був опублікований на Facebook-сторінці адвокатського об’єднання LES.

Чи було відомо конгресменам та сенаторам, що у складі делегації була людина, яка перебуває у всеукраїнському розшуку та підозрюється у розкраданні держбюджету України – достеменно невідомо.

Нагадаємо

Руслан Тарпан отримав статус підозрюваної особи у кримінальному провадженні за фактом розкрадання держкоштів в особливо великому розмірі на проекті «Глибоководний випуск».

У прокуратурі напередодні запевняли, що готують документи для екстрадиції Тарпана в Україну.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины