“Спустять на гальмах”: волонтери не вірять у справедливе розслідування розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі

КИЇВ. 22 вересня. УНН. Волонтери не вірять, що причетні до розкрадання гуманітарної допомоги у Запорізькій області понесуть справедливе покарання. Про це у коментарі УНН розповіла волонтерка Діана Петреня.

Деталі

На її думку, розслідування цієї справи може затягнутися на роки. Водночас, якщо винних не покарають, цей скандал може відбитися на поставках гуманітарної допомоги в Україну.

Цитата

“Я впевнена, що чиновникам із Запоріжжя нічого не буде. Найімовірніше, запустять процес тривалого розслідування, яке триватиме роками. А потім спустять на гальмах. На імідж волонтерів це, швидше за все, не вплине. Бо розкрадали гуманітарку офіційні чиновники, не волонтери. Тому претензій, гадаю, немає. Принаймні наші донатори з-за кордону нічого подібного не заявляли. І надходжень звідти менше не стало. На рівні офіційної допомоги країні — можливо. Довіри, напевно, менше. Єдине, що врятує становище, це чесний суд і показове покарання винних. Але не думаю, що це можливо”, — зазначила Петреня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал з розкраданням гуманітарки: запорізьких чиновників внесли до бази “Миротворець” 

Додамо

Водночас волонтери із Запоріжжя кажуть, що вже відчули наслідки скандалу на собі. Організації з інших регіонів не хочуть відправляти допомогу, коли чують, що мова йде про Запоріжжя. За словами благодійників, скандалом навколо розкрадання гуманітарки цікавляться й іноземні партнерські організації, тож доводиться пояснювати їм, що волонтери не мають стосунку до злочинних схем.

Нагадаємо

30 серпня СБУ та НАБУ провели низку обшуків у Запоріжжі, зокрема в міськраді у справі щодо можливого незаконного привласнення гуманітарної допомоги ТОП-посадовцями у Запорізькій області. 

Разом з тим, про факти ймовірного розкрадання гуманітарної допомоги на Запоріжжі було відомо ще у квітні. Тоді місцева волонтерка скаржилася на дії заступниці ОВА Злати Некрасової. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент створив ТСК щодо фактів ймовірного розкрадання гуманітарної допомоги 

У Верховній Раді зазначили: запорізькі правоохоронці загнали справу у глухий кут. Нардеп Юлія Яцик зазначила, що ними було відкрито кримінальне провадження щодо розкрадання гуманітарки, однак обласний прокурор Віктор Приходько змінив підслідність справи, що призвело гальмування розслідування. 

А екснардеп Ігор Мосійчука вважає, що запорізькі правоохоронці покривали схеми з розкраданням гуманітарної допомоги, тому справа і не розслідувалася належним чином. 

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины