“Така нервова реакція заганяє в глухий кут саму рф” – політологи про можливі мотиви проведення псевдореферендумів та їх наслідки для росії

КИЇВ. 21 вересня. УНН. Оголошення про проведення так званих референдумів на окупованих територіях України має на меті продемонструвати “перемоги” внутрішній російській аудиторії та збільшувати ставки рф в можливих майбутніх переговорах. Та чи наважиться росія на анексію і які тоді матиме наслідки — про це журналісту УНН розповіли політологи.

Деталі

Політолог Максим Ялі вважає, що оголошення про так звані референдуми на окупованих українських територіях з подальшою анексією потрібні, аби продемонструвати внутрішній аудиторії хоча б якусь перемогу, адже наразі російський глядач бачить лише повідомлення про поразки.

«Але я думаю, що тут ще слід почекати. Ми всі пам’ятаємо 2014 рік, коли у так званих “лнр” і “днр” провели “референдуми”, але путін 8 років їх не визнавав. Тобто в їх результатах ніхто не сумнівається, але чи погодиться росія їх приймати – це ми ще побачимо. Крім того, зараз ще відбувається Генасамблея ООН, куди полетів лавров, щоб проводити перемовини», – вважає Ялі.

Ще одна з можливих причин проведення референдумів, як зазначає політолог Олеся Яхно – можливість росії “торгуватися”.

«Думаю, це така політтехнологічна задумка. Показати світу, що вони можуть захопити нові території і запропонувати Україні їх в обмін на відмову від Криму та Донбасу. Але якщо росія їх проведе, це може мати зворотній ефект для самої росії. Адже якщо відбудеться входження окупованих територій до складу рф, а потім Україна їх контрнаступом поверне, то в свідомості російських громадян буде фігурувати наглядність про втрату росією своїх територій. А те, що ЗСУ перейдуть у контнаступ в подальшому – це поза сумнівом. Тому така нервова реакція заганяє в глухий кут саму рф», – розповіла Яхно.

Крім того, анексія українських територій в західних країнах може пришвидшити процедуру змін в законодавстві, згідно яких дозволяється конфіскація російських активів. Про це розповів політолог Володимир Воля. Він додав, що таким чином рф “обміняє” сотні мільярдів доларів за кордоном на чотири розорені області, які в подальшому потребуватимуть фінансових вкладів на відновлення.

Проте, як зазначив Воля, одна з можливих причин проведення референдумів на українських територіях – це узаконення мобілізації українців, що там залишилися.

«Це таке узаконення утилізації чоловічої частини населення. Я думаю, що їх в першу чергу мобілізуватимуть. Адже вони начебто повинні завдячувати росії за звільнення. Таким чином, ці люди ще не встигли стати громадянами росії, а вони вже повинні йти за неї воювати, або ставати злочинцями, якщо відмовляються воювати», – розповів політолог.

Нагадаємо

Верховна Рада України ухвалила Заяву у зв’язку з черговим етапом ескалації безпекової ситуації у світі, спровокованим останніми рішеннями злочинної влади російської федерації, у якій закликала світлову спільноту не визнавати «референдуми» на тимчасово окупованих територіях України.

Окупанти готують «референдуми» на 23-27 вересня.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины