Стоматологам Кропивницького заборгували понад мільйон гривень заробітної плати. Коли виплатять гроші

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Кропивницький

Медикам Кропивницького стоматологічного об’єднання заборгували зарплату за січень, лютий 2023 року і виплатили частину за грудень 2022-го. За інформацією голови обласної профспілки працівників охорони здоров’я Лариси Козлової, борг – мільйон триста тисяч гривень. Суспільне дізнавалось, чому він виник і коли виплатять гроші працівникам.

Світлана Бернард працює лікаркою у Кропивницькому стоматологічному об’єднанні. Їй та 92 її колегам заборгували зарплату. За її словами, отримали частину зарплати за грудень, за січень та лютий не одержали: "Я не знаю, яка у мене зарплата, вона постійно змінюється. Ми працювали і на 0,75, і на пів ставки. Нам у січні урізали наполовину і людей це обурило, тому що отримувати 15 тисяч "на руки" і сім тисяч – є різниця".

Фото: Суспільне Кропивницький

Зі слів лікарки, заборгованість з’явилася одразу після створення об’єднання три роки тому: "З того часу у нас тягнеться заборгованість. Де вона взялася, чому виникла, чому ми не можемо з неї вибратись – нам незрозуміло. Гроші на зарплату заробляють самі лікарі. Якщо у стоматполіклініці №1 було 112 працівників, у міській №2 – 72, то нині у нас усього 93 людей".

Світлана Бернард розповіла, що через заборгованість, лікарі звільняються. Як наслідок збільшилось навантаження для інших. Вона щодня приймає 20-25 пацієнтів при нормі 12.

Об’єднання фінансується з трьох джерел, пояснив його директор Едуард Жуган. Це фінансування Національної служби здоров’я, власні надходження за платні послуги та грошові призначення, які надходять за програмою охорони здоров’я від міської влади: "Цього року ми, як заклад, який надає одну стоматологічну послугу, отримали договір від НСЗУ на фінансування. Нам передбачено 340 тисяч гривень щомісячно для оплати праці медичних працівників. Цих коштів не вистачає навіть на дитяче відділення, яке є основним виконавцем медичних послуг. Нам бракує майже 150 тисяч гривень щомісячно".

За словами директора стоматоб'єднання, до 700 тисяч гривень щомісяця приносять платні послуги, 120 тисяч надходять з міського бюджету. Фонд місячної заробітної плати складає три мільйона гривень.

"Заборгованість виникла 2022 року. До початку року не було відомо, чи буде ухвалена постанова, яка гарантує доплату до рівня 20 і 13,5 тисяч гривень, – говорить Едуард Жиган. – Виник дисбаланс у тому фінансовому плані, який був складений. На теперішній час вона з майже двох мільйонів гривень скоротилася до 400 тисяч гривень".

Фото: Суспільне Кропивницький

Інша інформація щодо заборгованості стоматологам – у голови обласної профспілки працівників охорони здоров’я Лариси Козлової: е мільйон 318 тисяч 400 гривень. приводить до того, що люди кидають роботу, скорочувати вже немає куди".

З її слів, пакет, який стоматологічне об’єднання підписало з Національною службою здоров’я України, діє до 1 квітня. Далі фінансування закінчується. Служба перед об’єднанням заборгованості не має, сказала її речниця Лілія Гудзь.

В цього закладу оплата за договором з НСЗУ складає 20% його надходжень. Заклад має договір на три місяці. Це перехідний період, коли міська влада, власник закладу, має ухвалити рішення, як він буде розвиватися далі. Тому що у постанові, яку ухвалив Кабмін, прописано, що якщо це монопрофільний заклад, який має один пакет, то договір ми підписуємо на три місяці. І далі заклад або приєднується до іншого закладу, або стає частиною ще більшого територіального медичного об’єднання. І

З 1 квітня стоматологічне об’єднання приєднається до центральної міської лікарні, розповіла начальниця міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук.

"На мою думку, протягом двох років неналежний менеджмент керівництва не зміг налагодити функціонування стоматологічної служби. Ми неодноразово рекомендували порахувати навантаження, подивитися, чи дійсно пропорційною є оплата за надані послуги кожному лікарю-спеціалісту. Там дуже багато питань. .

За словами Оксани Макарук, дитяче відділення стоматологічного об’єднання стане частиною міської дитячої лікарні. Вона прогнозує, що в квітні зможуть виплатити заборговану зарплату. Гроші виділять з міського бюджету.

Новости Украины