В Україні триває тиждень грудного вигодовування

У 1995 році Україна приєдналася до Міжнародного співробітництва з питань підтримки та охорони успішного й тривалого природного вигодовування немовлят. Із 1 серпня по 7 серпня 2020 року майже у 170 країнах світу проводиться Тиждень грудного вигодовування.

Медичні працівники проводять велику роз’яснювальну роботу для підтримки грудного вигодовування, бо грудне молоко – це ідеальна їжа для новонародженого: натуральна, стерильна, тепла.

Ця їжа легко засвоюється і повноцінно використовується організмом дитини, захищає малюка від різних інфекцій, алергій, сприяє формуванню власної системи імунітету, забезпечує ріст і розвиток немовляти, сприяє інтелектуальному і пізнавальному розвитку, допомагає запобігти неплановій вагітності після пологів, захищає ваше здоров’я і при цьому значно дешевше від штучних сумішей.

Людмила Чернявська, лікар-педіатр надала поради мамам, які годують грудьми

Кожній жінці хочеться, щоб у неї було достатньо молока для дитини. Щоб забезпечити тривале вигодовування, потрібно дотримуватись правил, рекомендованих ВООЗ/ЮНІСЕФ). Годувати дитину треба за вимогою, надавши можливість смоктати груди, коли він хоче і скільки хоче. Не уникайте нічного годування – нічне молоко найбільш повноцінне. Грудне вигодовування має відбуватися в спокійній атмосфері, його тривалість годування регулює дитина. Не слід відривати дитину від грудей раніше ніж вона сама відпустить сосок. Відмовтеся від сосок та пляшкового годування. Не давайте малюку ніякої іншої рідини, окрім грудного молока. Якщо дитина хоче пити, її варто частіше прикладати до грудей. Це пояснюється унікальною конституцією грудного молока: можна сказати, що: «переднє молоко» для немовлят – вода, «заднє або пізнє» – їжа. Не перекладайте малюка до другої молочної залози раніше, ніж він висмокче першу. Груди слід мити не частіше 1 разу на день під час гігієнічного душу. Часте миття грудей може привести до зниження шару жирів ареоли та соска, що спричиняє утворення тріщин. Немає потреби додатково зціджувати молоко. Зціджування необхідне, коли ви не маєте змоги сама нагодувати дитину.

Людмила Чернявська зауважує:  тривале годування материнським молоком – одна з найголовніших умов, що забезпечує розвиток і здоров’я малюка не тільки протягом року, але й на наступні періоди життя. Термін годування можна продовжити до 1,5і навіть до 3 років дитини.

Публікація за матеріалами КП Полтавського центру громадського доров’я 

Источник

Новости Украины