У Кам’янському з’явився та успішно працює театр ляльок

Ляльковий театр – це новий вид мистецтва для нашого міста. Розташувався Театр ляльок  в історичній будівлі колишнього Інженерного клубу, де останні кілька десятиліть демонструвалися експонати Музею Дніпровського комбінату, і вже більш як два місяці тішить найменших глядачів своїми виставами.

Передісторія народження Театру ляльок

Директорка Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки Маргарита Кудіна розповіла, що для того, щоби залучити людей до мистецтва, їх треба виховувати з малих років. Ті  вистави, які  театр наразі показує  на Основній та Новій сценах, розраховані для більш дорослої вікової категорії дітей. А лялькові вистави  цікаві та зрозумілі малюкам від  2 – 2,5 років. «Ідею створення Театру ляльок  я вже давно плекала у моїх мріях, – розказала  Маргарита Андріївна. — Варто зазначити, що цей вид мистецтва не має вікових обмежень. За участю ляльок можна втілювати найнезвичайніші постановки не тільки для дітей, але й для дорослих».
Як розповіла Маргарита Кудіна, про унікальні властивості  глядацької зали та сцени Музею історії ДМК вона знала не з чуток. Спектаклі малих форм вже показували  там з дозволу керівництва заводу під час проведення Міжнародного театрального фестивалю «Класика сьогодні».  І хоча тоді приміщення не було технічно пристосовано для таких подій, працівники театру  примудрялися налагодити все для якісного  проведення вистав.
Коли  стало відомо, що Дніпровський металургійний комбінат, котрий, як виявилось, був не власником, а орендатором приміщення колишнього Інженерного клубу, готовий  відмовитися від  утримання будівлі, Маргарита Кудіна звернулася безпосередньо до мера міста Андрія Білоусова з проханням розглянути ідею створення там  Театру ляльок. «Я б хотіла відновити цю будівлю та вдихнути в неї нове життя», – сказала вона. На що отримала позитивний відгук від адміністрації міста.  «І хоча це було зовсім непросто, завдяки наполегливості та зусиллям мера, цю будівлю вдалося повернути у власність нашого міста», – зазначила керівниця театру.
Як відомо, будівля Інженерного клубу була зведена в 1899 році і на сьогодні  має статус  об’єкта культурної спадщини Дніпропетровщини. З самого початку вона була призначена для того, щоб інженери та керівництво заводу могли проводити там змістовне дозвілля, спілкуватися, розважатися, слухати музику у виконанні заводського оркестру та приїжджих музикантів.  “Навіть, за переказами, відомий оперний співак Федір Шаляпін виступав на тій сцені”,  – зауважила Маргарита Кудіна. За радянських часів концепція використання будівлі не змінилася. У 20-ті роки там був Робітничий клуб, потім Будинок піонерів. Лише у 1974 році керівництво комбінату розмістило там музей.


«Ця будівля – унікальна. Звучання та акустика там неперевершені», – відзначає керівниця театру.
Маргарита Кудіна зауважила, що відновити цю будівлю до її первозданного вигляду, звісно, неможливо, натомість велике щастя, що вдалося повернули їй те призначення, яке планувалося в момент побудови.
Як відбуваються вистави у Театрі ляльок
Директорка театру розповіла, що у творчий склад театру увійшли двоє фахових артистів-лялькарів, адже це окрема спеціалізація для актора і далеко не кожний знається на цій майстерності. Згодом до них долучилися ще четверо акторів такого ж профілю. Наразі в Театрі ляльок вже працюють художник-бутафор, запрошений режисер та художник-оформлювач. А ляльки для вистав виготовляються на замовлення в іншому театрі. Але вже з нового року художник кам’янського театру спільно з режисером будуть виготовляти ляльок для вистав самостійно.


Загалом штат робітників Театру ляльок складається  лише з 18 працівників, оскільки всі інші необхідні для цього виду мистецтва фахівці вже є у штаті нашого драматичного театру, тому це додаткове заощадження для бюджету міста.
«Таким чином, ми створили новий театр, і водночас заощадили завдяки штатним фахівцям нашого театру», – зазначила Маргарита Кудіна.
Вже більш як два місяці на Малій сцені показують  лялькові вистави. Їх дивляться найменші глядачі нашого міста. Вистави проходять у затишній, теплій і комфортній залі, в якій встановлені нові крісла та навіть спеціальні подушечки для малечі, щоб їм було зручно.
У фойє планується встановити акваріум. Це стане прикрасою та розвагою для маленьких глядачів. «Хочеться створити по-справжньому цікаву та радісну атмосферу для наших юних глядачів», – зазначила Маргарита Кудіна.
Головна задача на сьогодні, за словами директорки, – розширити репертуар вистав. «Робимо все для того, аби цей вид мистецтва мав попит серед наших містян та їхніх діточок», – підкреслила керівниця.
Окрім того, укладений договір із Запорізьким театром ляльок, який також  привозить та показує вистави на Малій сцені. Маргарита Кудіна зазначила, що актори Запорізького театру дуже багато гастролюють та знають всі театри ляльок, які є в Україні. Тож вони відзначають, жоден ляльковий театр нашої країни не має такої гарної  будівлі, як у Кам’янському.


«Тішить, що з кожним днем все більше наших містян дізнаються про це унікальне місце, яке стало осередком такого прекрасного виду мистецтва», – зазначає Маргарита Кудіна. На її думку, театр ляльок – це свого роду арт-терапія для людей, яка так необхідна у  надскладні часи нашого сьогодення.
Музичний абонемент
Оскільки глядацька зала Малої сцени має унікальну акустику, було вирішено поновити практику суботніх концертів оркестру і солістів театру в рамках музичного абонементу для тих, хто любить музику, вивчає музичне мистецтво, або навчається гри на тому чи іншому музичному інструменті.  Це спільний проєкт з мистецькими школами міста.  Тому, головні слухачі таких концертів – це учні, батьки та викладачі мистецьких шкіл. В циклі концертів цього сезону шість тематичних програм. Два концерти – «Її величність скрипка» та «Українська музична палітра» пройшли з таким успіхом, що їх довелося повторювати вже для широкого загалу для всіх охочих.

Родзинка концертів із циклу музичного абонемента в тому, що на кожному з них  мають можливість виступити  у супроводі театрального оркестру один, або два обдарованих учні музичних шкіл та набути для себе неоціненний  виконавський досвід.

Джерело

Новости Украины