У Кропивницькому запрацювала кімната терапевтичної іграшки

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Кімната терапевтичної іграшки/фото Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому з'явилась кімната терапевтичної іграшки. Відвідувати її можуть дорослі та діти. Суспільне розповість, де працює та для кого створили таку кімнату.

У Кропивницькому запрацювала кімната терапевтичної іграшки. Її відвідувачі обирають іграшку і працюють з психологом. Іграшки саме м’які, бо вони додають відчуття безпеки, дітям допомагають позбутися тривожності в умовах війни, під час повітряних тривог, говорить психологиня Альона Гага.

"Під час терапії ми наголошуємо, що це саме твоя іграшка, саме тоді вона допоможе, віра в це дає результат".

фото Суспільне Кропивницький

Відвідувати кімнату можуть діти і дорослі. "Незважаючи на те, що моїй дитині вісім років, вона боїться спати сама в темноті, – говорить відвідувачка Наталія Мироненко. – Тож ми вирішили спробувати таку терапію".

Зі слів керівниці центру Наталії Цумарєвої, заняття триває 25 хвилин для дітей і година для дорослих.

"Нині багато дітей і дорослих людей намагаються не втратити контроль, подолати страх, агресивність. Для того, щоб трохи затамувати травму, яку отримуємо під час війни, потрібно взаємодіяти з іграшками. Вони повертають нас у світ дитинства, допомагають подолати травматичні переживання".

Після закінчення сеансу відвідувач забирає іграшку собі. "Найголовніше – це підхід, – говорить психологиня Лариса Смілянець. – Я сьогодні працюю з маленькою дитиною, тому важливо знайти контакт, зробити так, щоб ми відчули одне одного".

Суспільне Кропивницький

Більше трьохсот іграшок для терапевтичної кімнати принесли кропивничани. Їх випрали, продезінфікували і розклали за кольорами.

"Кольоротерапія відіграє свою роль. Не просто так люди обирають іграшки червоного кольору – це означає, що їй треба дуже активно діяти. Білий – це колір чистоти і також він є нейтральним, свідчить про те, що в людини зараз нестабільний емоційний стан".

Відвідування терапевтичної кімнати і робота з психологами – безкоштовні. "Терапевтична кімната – це благодійний волонтерський проєкт, авторкою якого є психологиня, арттерапевтка Вікторія Назаревич. Завдяки їй в Україні вже працює 95 таких кімнат", – розповіла психологиня Ірина Гукова.

Працює терапевтична кімната в приміщенні обласного центру дитячої та юнацької творчості.

Новости Украины