У селі на Кіровоградщині вперше за 30 років відкрили пекарню

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Хліб з дмитрівської пекарні. Фото: Facebook-сторінка Дмитрівська громада

У Дмитрівській громаді Кропивницького району відкрили пекарню. Підприємства, яке б виробляло хліб, у Дмитрівці не було 30 років. Про це розповіла сільська голова Наталія Стиркуль. Організатори пекарні – подружжя Кущових – вклали в пекарню гроші гранту й свої власні.

Олександр Кущовий займається фермерством. Галина Кущова працювала в дитсадку й відділі освіти. Потім, каже, захотіла створити якийсь цікавий проєкт.

"Ми давно хотіли чимось таким зайнятися. Оскільки я депутатка сільської ради, то постійно їздила на навчання. Там познайомилася з програмою DOBREПрограма американської агенції міжнародної співпраці USAID і почала відвідувати їхні курси. Потім написала проєкт від нуля і до завершення".

Зі слів Галини Кущової, від початку в проєкті, окрім хлібопекарні, були млин, макаронна лінія й виробництво екопосуду з висівок.

Подружжя Кущових і голова Дмитрівської громади Наталія Стиркуль. Фото: Facebook-сторінка Дмитрівська громада

Олександр Кущовий з хлібом. Фото: Facebook-сторінка Дмитрівська громада

Піч працює на паливних гранулах. Фото: Суспільне Кропивницький

У Дмитрівці вперше за 30 років відкрили пекарню. Фото: Facebook-сторінка Дмитрівська громада

"Поки зупинилися на пекарні, – говорить авторка проєкту. – Ми хотіли створити саме кооператив, щоб об’єднувати навколо себе людей, у яких є земля й зерно, й розвивати разом нашу територію. Поступово долучаємо людей. Поки у підприємство вкладені гроші DOBRE і – удвічі більше – нашої родини".

За грантові гроші придбали шість одиниць обладнання для лінії випічки хлібобулочних виробів. Кооператив докупив обладнання, якого бракувало, й відремонтував приміщення старого складу. Там підняли стелю, зробили дах, підлогу, освітлення й опалення.

Зі слів Галини Кущової, піч працює на пелетах, але має систему електроніки, тому на випадок відключення електроенергії хочуть купити генератор. Детально про виробничі плани Галина Кущова сказати не готова.

Перші споживачі дмитрівського хліба. Фото: Facebook-сторінка Дмитрівська громада

"Однозначно будемо працевлаштовувати людей, як і обіцяли. Але ми працюємо лише пару днів. Хочемо все випробувати, а потім уже ухвалювати рішення. Це також залежатиме і від збуту. Можливо, працюватиме не одна зміна. Потужність печі понад 1000 хлібин. Для почину поки робимо 200. Поки є білий, сірий, різаний і нарізаний".

Зі слів Галини Кущової, у селі Дмитрівці хліб вже продають. Також хочуть відвозити його в інші села громади.

Новости Украины