Україна розпочинає серійне виробництво дрону Довбуш

Україна розпочинає серійне виробництво дрону Довбуш

Фото: Скриншот видео ТрО 98 Днепр Тестування БПЛА Довбуш Т10

Особливістю БПЛА є те, що він є недоступним для ворожих ППО, заявив організатор проекту Володимир Яценко.

Україна розпочинає масове виробництво нового українського розвідувального дрону Довбуш Т10, який із початку війни проходив тестування на передньому краї. Про це повідомив організатор проекту із виробництва безпілотників, співзасновник Monobank Володимир Яценко в ефірі 1+1.

«Якщо ми починали з потужності кілька одиниць на день, то зараз відкрили нове виробництво, яке знаходиться, на жаль, не в Україні, а в одній із країн Європи, де ми виробляємо дуже багато комплектуючих. Тобто ми перейшли від закупівлі в китайському супермаркеті до власного виробництва, і сьогодні можу сказати, що це надтехнологічне виробництво, для цього ми чекали на обладнання майже шість місяців, і зараз буде вже не 1-2-3 безпілотники на день, а більше 10. Це дуже серйозна кількість, яка буде, безумовно, значущою для наших збройних сил», — заявив він.

За словами Яценка, завдяки новітньому програмному забезпеченню та спецобладнанню цей український дрон недоступний для ворожих сил РЕБ та ППО. Крім того, Довбуш можна модернізувати в ударний дрон. Слабке місце — як і у всіх БПЛА — чутливість до погодних умов.

«Що стосується необхідної кількості безпілотників, що постійно працюють на фронті, моя оцінка не змінилася за останні місяці — потрібно 500-600 БПЛА, які б контролювали територію 24/7. Тобто мінімум один безпілотник на 10 км фронту, який тягнеться понад тисячу кілометрів. Наприклад, під Бахмутом зараз ворог використовує прилади нічного бачення, вони атакують і вночі, тому потрібно постійно працювати. Якщо раніше були великі скупчення військ та техніки ворога, то зараз це невеликі диверсійні групи, які потрібно виявляти. Тому ми приступили до масового виробництва», — додав організатор проекту.

Крім того, Яценко заявив, що за кілька місяців Україна наблизиться до створення високоточної зброї — ударних безпілотників, які вражатимуть цілі з похибкою не більше одного-двох метрів.

«Зараз усі говорять, як далеко може полетіти безпілотник, 400 або 600 кілометрів. Але насправді головне завдання — зменшити похибку, тобто розробити високоточну зброю. Якщо наші літаки можуть вражати цілі з похибкою не більше одного-двох метрів, наша країна автоматично переміщається у вищу лігу світових виробників зброї, бо країни, які мають високоточну зброю, як, наприклад, Himars, можна перерахувати на пальцях, прогрес, який зараз є в Україні, і спільнота, яка створилася навколо виробництва, у тому числі безпілотників, нам дозволяють бути оптимістами. Вважаю, що за кілька місяців ми наблизимося до техніки, яку можна буде називати високоточною зброєю. На сьогоднішній день найкращі фахівці працюють над цією темою», — розповів він.

Раніше глава Міноборони Олексій Резніков повідомив, що ЗСУ отримали можливість експлуатувати сім зразків БПЛА українського виробництва.

Туреччина вперше випробувала Bayraktar Kızılelma

Джерело

Новости Украины