Україна та Польща домовились про бездозвільний проїзд вантажівок з паливом

Перевізникам палива спростили умови перетину кордону між Польщею та Україною. Для бездозвільного в’їзду в Польщу необхідно лише заповнити онлайн-форму.

Україна та Польща домовились про бездозвільний проїзд вантажівок з паливом

Міністерство інфраструктури України та Міністерство інфраструктури і розвитку Польщі скасували дозволи для усіх перевізників, які здійснюють міжнародні перевезення пального. Нові правила вже набрали чинності і їхніми перевагами можуть скористатися як українські, так і польські перевізники, повідомило Міністерство інфраструктури України.

«Ракетні удари Росії по нафтопереробним заводам та нафтобазам створили критичну ситуацію на ринку палива. Метою команди Міністерства інфраструктури в цих умовах є повна лібералізація міжнародних вантажних перевезень для вирішення цієї проблеми», — розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Для бездозвільного в’їзду на територію Польщі перевізникам пального необхідно зареєструватися, заповнивши форму. Це потрібно зробити не пізніше, ніж за добу до перетину кордону.

Нагадаємо, 24 квітня Росія завдала ракетний удар по Кременчуцькому нафтопереробному заводу — найбільшому НПЗ в Україні. Крім цього були обстріляні нафтобази та об’єкти залізничної інфраструктури, що додатково ускладнило перевезення та зберігання пального.

За інформацією голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрія Геруса, російські військові знищили чи пошкодили 15 нафтобаз в Україні. На цих нафтобазах зберігалися суттєві запаси палива.

«Склалася досить напружена ситуація [з пальним], і вона була спричинена декількома факторами. По-перше, зупинений Кременчуцький нафтопереробний завод, який забезпечував дизелем і бензином український ринок. Він не працює внаслідок ракетних ударів зі сторони російських окупантів. Також наносилися удари по нафтобазах. Близько 15 різних нафтобаз було знищено або пошкоджено внаслідок таких ракетних ударів. Суттєві запаси палива було знищено. По-друге, ускладнено зберігання нафтопродуктів», — заявив Герус.

Він додав, що весь ринок переорієнтувався на поставки з Західної Європи, однак є певні логістичні труднощі.

Источник

Новости Украины