Укуси, напади, сказ: чому у Кропивницькому влада не будує притулок для тварин

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Притулок для тварин «Бім» у Кропивницькому. Суспільне Кропивницький

У притулку громадської організації нині живуть 250 тварин, яких привезли з прифронтових областей. Усього, за даними керівниці, тут прихистили 450 тварин. Щомісяця на утримання витрачають 100 тисяч гривень — це гроші благодійників, говорить Катерина Дорош. Вважає, кількість безпритульних собак збільшилась, бо люди виїжджали через війну і покинули тварин. Ще одна причина — відсутність стерилізації.

Притулок "Бім" — один з двох у Кропивницькому, який утримують за гроші благодійників. Комунального притулку в місті немає.

Робота з безпритульними тваринами у громадах області досить безсистемна і хаотична, говорить речниця держпродспоживслужби Наталія Шевченко: "Зводиться, зокрема, до окремих зусиль волонтерських організацій". Зі слів речниці, собакам щороку потрібно робити щеплення від сказу. Торік в області вакцинували 900 безпритульних тварин.

"Наші ветеринарні лікарі забезпечені вакциною в достатній кількості й ми готові долучатись до роботи з вакцинації, в тому числі тварин безпритульних, якщо буде здійснюватися їх вилов, якась організація поводження з цими тваринами".

Дофінансовувати створені волонтерами притулки не можуть, сказав заступник міського голови Олександр Вергун:

"На сьогодні законодавчо ми не можемо це зробити. Тому що є певний перелік вимог, яких мають дотримуватися і ці організації, і ми, як надавачі бюджетних коштів. На сьогодні це неможливо зробити".

В Олександрії на волонтерські притулки для тварин торік виділили 160 тисяч

В місті Олександрія Кіровоградської області притулок для собак організували на території колишнього заводу. Тут живуть 110 собак. Притулок 2,5 роки тому створила Олена Котова. Вона голова громадської організації "Зоодопомога". "Люди мною маніпулюють. І дуже сильно, – розповіла вона. — Вони мені дзвонять: Альона, забери собаку. А я кажу: "Навіщо її забирать, давайте допоможу зі стерилізацією. Ні, ми її вб’ємо, якщо ти її сьогодні не забираєш".

Потреби притулку забезпечують за гроші від благодійників. З міського бюджету торік виділили 60 тисяч гривень. Ще 100 тисяч – другому притулку, який теж створили волонтери. Цьогоріч на утримання безпритульних тварин в Олександрії планують виділити 100 тисяч, сказав керівник справами виконкому Сергій Завалій.

"Ми прийняли відповідну програму, для підтримки саме цих двох ГО. Вони нам дають свою потребу, ми розглядаємо, і за фінансової спроможності виділяємо гроші. Це гроші й на придбання вольєрів, і на харчування тварин".

За словами Сергія Завалія, поки триває війна, створювати комунальний притулок у місті не планують.

У Вінниці муніципальний притулок для тварин працює з 2019 року

Тоді на будівництво витратили понад сім мільйонів гривень з бюджету громади. На роботу притулку потрібно від трьох до п’яти мільйонів на рік, розповів його керівник Леонід Зелінський. Гроші з бюджету громади йдуть на зарплату працівників, комунальні послуги, на утримання тварин, стерилізацію та ліки.

"Притулок працює більше як стерилізаційний центр. Програма розрахована на те, що тварина перебуває до 20 днів тут. Її відловлюють, вона на карантині певний період, потім робиться операція, післяопераційний період. Далі працює кінолог, який дивиться, чи тварину можна соціалізувати, і ми її відпускаємо у місто. Іншим шукають родину. Для того, аби контролювати чисельність безпритульних тварин у місті, їх треба стерилізувати. Іншого шляху немає".

Стерилізація тварин не розв'яже проблему, вважають у Кропивницькій міськраді

У Кропивницькому цьогоріч на програму стерилізації безпритульних тварин виділили з бюджету 400 тисяч гривень. Цього вистачить на стерилізацію 180 собак, порахував заступник міського голови Олександр Вергун.

"Торік ця програма не працювала. В цьому році кошти передбачені, але програма ще не запрацювала".

Програма не працює, бо не мають працівників, які будуть ловити тварин. Вакансії оголошені у центрі зайнятості, вони вільні.

"Питання стерилізації не вирішує ту проблему, яка є, — вважає заступник голови. – Ну зробили стерилізацію тій тварині, через три дні її знову випустили. Потрібно все ж таки будувати притулок і їх утримувати".

За словами Олександра Вергуна, ділянку для будівництва притулку знайшли. Де саме, не розповідає.

"Це питання у нас вивчалось до 2022 року. На 2021 рік, на рік утримання потрібно було близько 10 мільйонів гривень. Це і харчування, і будівництво вольєрів, ну і заробітна плата. На сьогодні такі розрахунки не робились. Це важлива тема, але є більш першочергові задачі".

Як у міськраді Кропивницького відреагували на петицію про безпритульних собак

Петицію "Безпритульні собаки: хто винен і що робити" розглянула комісія з питань житлово-комунального господарства. Вирішила:

  • доручити управлінню житлово-комунального господарства та комунальному господарству "Універсал 2005" пришвидшити пошук ловців безпритульних тварин,
  • забезпечити вилов собак, стерилізацію, вакцинування, чипування, зокрема, з залученням громадських організацій,
  • вивчити досвід інших міст і внести пропозиції щодо безпритульних тварин у програму на наступний рік.

Про створення притулку мова не йде. До цього питання, зі слів заступника міського голови, повернуться після перемоги.

Новости Украины