Як вберегтися від укусів кліщів і хвороб, якими вони небезпечні: поради кропивницької фахівчині

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Кропивницька фахівчиня, розповіла як вберегтися від укусів кліщів і хвороб, якими вони небезпечні. Pexels

На Кіровоградщині з приходом тепла активізувалися кліщі. Їхні укуси безболісні, проте вони можуть переносити захворювання, які небезпечні як людей, так і тварин. Найвища активність кліщів фіксується із травня по листопад.

Про це Суспільному розповіла Олена Черненко – начальниця управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в області.

За її інформацією, на тілі комаха може триматися до 12 діб. Найчастіше те, що кліщ присмоктався, помічають через декілька днів, коли він збільшується в розмірах, а на місці укусу з’являється почервоніння та припухлість.

"Серед майже 150 недуг, які виникають через укуси кліщів, виокремлюють хворобу Лайма. Симптомами цього захворювання є: головний біль, підвищення температури тіла, втома. Інколи може з’явитися еритема — червона пляма. Невчасне лікування призводить до ураження суглобів, м’язів, серцево-судинної, нервової системи та інвалідності. Зараження малоймовірне, якщо тривалість прикріплення кліща становила менш як 24 годин".

Ще одним небезпечним захворюванням є кліщовий енцефаліт, говорить Олена Черненко. Спочатку проявляється симптоматика звичайної застуди – головний біль, підвищення температури, загальна слабкість організму. Згодом виникає запаморочення, нудота, біль у м’язах, оніміння шкіри на шиї та обличчі. Зазвичай відбувається ураження центральної нервової системи. За невчасного лікування, це захворювання може призвести до інвалідності, інколи – смерті.

Як же уникнути укусів кліщів?

  • Під час перебування на природі віддавайте перевагу закритому одягу (довгі рукава, штани, шкарпетки) та взуттю. Пам’ятайте на одязі світлого кольору легше помітити комаху;
  • Використовуйте з дотриманням інструкції спеціальні мазі, спреї, що відлякують кліщів;
  • Носіть головний убір – кепка, косинка;
  • Очистіть місце для відпочинку на природі від гілок, сухої трави в радіусі 20-25 метрів;
  • Уникайте перебування в місцях з чагарниками та високою травою;
  • Намагайтеся кожні 2 години оглядати себе. Також проведіть огляд після повернення додому;
  • Виперіть і попрасуйте речі, в які ви були одягнені;
  • Якщо на прогулянці була домашня тварина, то її теж необхідно оглянути.

В разі виявлення кліща на тілі, потрібно звернутися у лікарню, де його допоможуть витягнути. Видалити комаху можна й самостійно. Для цього варто використовувати спеціальний пристрій для видалення кліщів чи пінцет, або ж витягнути його з допомогою петлі з нитки. При цьому важливо це робити без ривка.

Якщо після процедури на місці укусу виникли почервоніння чи припухлість, або ж спостерігається підвищення температури тіла – потрібно обов’язково звернутися у медзаклад.

За інформацією головної санітарної лікарки Кіровоградщини Надії Оперчук, на 1 квітня до лікарень регіону з приводу нападу кліщів звернувся 21 житель, із них 16 – у Кропивницькому.

Новости Украины