За місяць огляду доріг Кіровоградщини поліцейські оштрафували 19 посадовців

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Кропивницький

За місяць огляду доріг на Кіровоградщині патрульні оштрафували 19 посадовців. Недоліки відповідальні мають усунути впродовж 30 днів. Поліцейські перевіряють ями, їх глибину, ширину, відсутність розмітки, бордюрів, нерівності. Виявлені недоліки записують в актах і передають відповідальним за утримання доріг. Якщо ті невчасно усувають недоліки, їх штрафують. Суспільне побувало на перевірці.

Перевірки дорожнього покриття здійснюють двічі на рік – навесні та восени. Вимірюють просідання полотна та глибину ям, розповів інспектор патрульної поліції в області Дмитро Ковальов: "Стан дороги впливає на безпеку дорожнього руху. Має бути нормальне освітлення, не має бути ям, щоб водії могли безпечно пересуватися".

Під час перевірки на проспекті Промисловий у Кропивницькому Дмитро Ковальов зафіксував на дорозі між двома мікрорайонами вибоїну, глибиною 10,5 сантиметрів. А в центрі дороги – глибиною шість сантиметрів: "Допустима норма, за державним стандартом, становить не більше чотирьох сантиметрів".

Проспектом їхав водій Андрій Поварніцин. Суспільному сказав, що станом доріг в Кропивницькому незадоволений: "У нас дві дороги – Велика Перспективна і Вокзальна. А все інше – нічого не робиться. Біля "Соноли" тільки танком можна було їздити".

Дороги за містом, на думку водія, хороші: "Ще пару років тому ми могли їздити тільки на Київ, може на Кременчук, Полтаву. Не було сполучення з Кривим Рогом та Миколаєвом. Зараз ми можемо пересуватися, як воно повинно бути".

Результати обстеження

За результатами обстеження патрульні склали акт та зобов'язали відповідальних за дороги усунути недоліки. Дорога, яку перевіряли патрульні – на балансі Кропивницької міськради.

"Ми бачили сітку, тріщини, вибоїни, ями, напливи, колійність", – сказав Дмитро Ковальов.

За порушення норм і стандартів виносять постанови за неналежне утримання вулично-шляхової мережі. Відповідний штраф складає 1020 гривень.

Що кажуть в міськраді

До Мінрегіонбуду для відбору на співфінансування подали два проєкти ремонтів доріг на 2023 рік, сказав заступник міського голови Кропивницького Олександр Вергун. Мова йде про капітальний ремонт вулиці Металургів у селищі Нове, вартістю майже 100 мільйонів гривень, та капітальний ремонт проспекту Промисловий, вартістю 60 мільйонів гривень: "Цього року не було в місті ані капітального, ані поточного ремонтів вулично-дорожньої мережі. Основна причина – це постанова уряду, яка не дозволяє оплачувати ремонт будь-яких об’єктів міської інфраструктури. Першочергово оплачуються захищені статті та оборона держави".

Перевірка дороги за містом

На ділянці державної магістралі Стрий-Ізварине, неподалік Кропивницького, перевірили коефіцієнт зчеплення шин з поверхнею. Він залежить від якості асфальтного покриття, пояснив Дмитро Ковальов: "Для чого це робиться: якщо трапляється аварія, то за цим коефіцієнтом можна дізнатися, чи було це причиною".

Після п’ятьох замірів виявили, що показник тут у межах норми: "У нас він вийшов 0,65. На прямих ділянках дороги показник має бути не меншим за 0,30".

Новости Украины