Затребувані фахівці з продажу, бухгалтери, водії і кухарі — експертка розповіла про стан ринку праці в Україні

КИЇВ. 23 березня. УНН. Щодо попиту на фахівців, то в цілому війна мало змінила ринок праці в Україні. Проте, через стабілізацію енергосистеми бізнес став краще почуватися, а отже і виросла спроможність винаймати працівників. У березні продовжується зростання кількості вакансій. Окрім того, активно відновлюється ринок праці і на деокупованих територіях. Про це в коментарі УНН розповіла HR-експертка Тетяна Пашкіна.

Цитата

«На диво, ринок праці глобально під час війни не дуже змінився. На першому місці, як завжди, затребувані фахівці з продажів, активних і пасивних. Далі йдуть бухгалтери, водії, кухарі, працівники виробництва, інтернет-маркетингу. Але в цьому році, як мені здається, буде відтермінований попит, тому що бізнес мусив призупинятися через “генераторну економіку”. Вартість кіловат-години знизилася, тому кількість вакансій у січні та лютому почали зростати, і в березні ця тенденція буде продовжуватися. Бізнес нарешті може дозволити собі наймати фахівців», – розповіла Пашкіна.

Окрім того, навесні починається сезон агробізнесу. Уже активно відбувається сівба бобових та зернових, тому збільшуватиметься і кількість агрономічних вакансій. Хоча це буде і не в тих кількостях, як до повномасштабної агресії, адже значна частина посівних площ перебуває або під окупацією, або в зоні бойових дій.

«Є сподівання, що будуть відкриті літні майданчики ресторанів та кафе, тому що здається, що вже маємо час і натхнення відвідувати заклади. А для цього знадобляться офіціанти, хостес, посудомийки і прибиральниці. Напевно, що виросте і наш рітейл», – зазначила експертка.

З початком повномасштабної війни відбувалася активна релокація виробництв до західних регіонів. Прогнозується, що в цих областях ще зросте кількість вакансій. Проте стабілізується ситуація і в Харкові. Наразі за кількістю вакансій місто випередило Івано-Франківськ – лідера минулого року. Зростає і кількість шукачів. Згідно з даними Державної служби зайнятості, якщо у Львові 2 шукачі на вакансію, то у Харкові – більше ніж 15.

Прогнозується, що дещо зросте і заробітна плата. Згідно з опитуванням ЕВА, 90% роботодавців планують піднімати зарплату на 5-20%. Враховуючи інфляцію 26,6%, підвищення на 10-15% її не покриває, проте, як зазначила експертка, дає працівникам відчуття стабільності і позитивної перспективи.

«Окрім того, мені здається, що ті вакансії, які є наразі – це буде полігон для того, щоб ринок праці поступово повертався до ринку кандидата. Відповідно, буде конкуренція між роботодавцями за хороших фахівців, а отже і ріст заробітної плати. Але зараз є деяка проблема. Наприклад, якщо потрібен продавець-консультант 18-19 років, і роботодавець готовий його навчати, то таких кандидатів багато. Але якщо потрібен продавець з досвідом в сегменті дорогого одягу чи ювелірних виробів, який знає касу, то з пошуком вже складніше. Якщо на виробництво треба різноробочий без спеціальних навичок, особливо якщо неофіційне працевлаштування і не треба чоловікам реєструватися у військкоматі, то це одне. Але якщо працевлаштування офіційне та потрібні певні навички, то це вже інше. Навіть по тих вакансіях, де є велика кількість кандидатів, не завжди роботодавці можуть обрати кандидата. У кризу роботодавець хоче найняти на одну посаду універсальну, високопрофесійну і перспективну людину. А це не завжди виходить», – розповіла Пашкіна.

Окрім того, наразі спостерігається багато шукачів з-за кордону. Проте, не всі роботодавці готові брати цих кандидатів, адже багато українців повернулися додому і можна їх винаймати. Також не весь бізнес адаптувався повністю до онлайн-формату. А для деяких роботодавців працювати офлайн є принциповим через переконання, що цей формат більш продуктивний.

«Ще один тренд, який спостерігається – на деокупованих територіях стрімко зростає кількість вакансій. Зараз серед лідерів з приросту вакансій Херсонська, Харківська, Сумська та Запорізька області. Люди оговтуються, відкриваються мережі супермаркетів і т.д. та починається розвиток українського бізнесу. Як на мене, це хороший тренд, який буде продовжуватися і надалі», – додала експертка.

Нагадаємо

За даними НБУ, на ринку праці є пожвавлення, але багато з тих, хто мав роботу до війни, досі не працюють. 

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины