Чи є підстави для визнання росії державою-спонсором тероризму – розповів політолог

КИЇВ. 23 вересня. УНН. Щоб надати державі статус “спонсор-тероризму”, необхідні докази, що вона надавала військову і фінансову допомогу організаціям, що в світі визнані терористичними, але ніяк не підпорядковані даній державі. Чи є такі докази по відношенню до росії, в коментарі УНН розповів політолог Володимир Воля.

Цитата

«В мене непопулярна точка зору. Вона полягає в тому, росію не можна визнати спонсором тероризму. Адже спонсором тероризму визнають ті держави, що надають фінансову чи військову допомогу екстремістським організаціям, які діють на території інших держав. Тобто ці організації не є підрозділом чи в підпорядкуванні даної державі. Фінансово залежними – так, але не є підпорядкованими країні, що надає цю фінансову допомогу. В Європі та США звучали аргументи, що росію потрібно визнати спонсором тероризму, за те, що вона вчинила в Південній Осетії, Абхазії, на Донбасі. Але паралельно виникає питання: а які організації визнати терористичними? Була точка зору, що це можуть бути сепаратистські організації. Але згідно міжнародного права, вони так і є сепаратистськими організаціями. Їх можна спробувати визнати терористичними на світовому рівні, та для цього потрібно зібрати докази, що керівництво даних організацій надавало вказівки здійснювати терористичні акти», – розповів Воля.

Наприклад, історія зі збиттям малайзійського “Боїнгу”, розслідування якого підходить до завершення. Розслідуванням доведено, що окремі представники сепаратиських організацій, які знаходилися на території, підконтрольній росії, з “Бука” збили літак. Проте, немає доказів, що це було зроблено саме з “Бука”, який спеціально надала росія. Крім того, виникає ще одне питання: чи це було умисне збиття пасажирського літака, чи був відданий наказ когось із керівників так званих “л/днр”. В Україні вони визнані терористичними, але в світі – ні, нагадує експерт.

«Від Кулеби звучала заява, що ПВК “Вагнер” є терористичною організацією. Але це військова компанія, економічний суб’єкт в рф, вона легально діє і не являється забороненою організацією в світі, яку звинувачують у тероризмі. Тому я не бачу юридичних підстав визнавати росію спонсором тероризму. Компроміс може полягати в тому, щоб запровадити проти росії санкції, які запроваджуються проти країн-спонсорів тероризму. І, до речі, в США вже запропонували цю ідею», – сказав політолог.

Наприклад, Іран – держава спонсор-тероризму за підтримку організацій, що діяли на території Сомалі та країнах Близького Сходу. Західні країни визнали ці організації терористичними. Вони отримували допомогу від Ірану у вигляді зброї, грошей, дорогоцінних металів та технологій. Проте це не іранські організації. Якщо довести, що росія спонсорувала, наприклад, аль-Каїду, тоді можна піднімати питання щодо надання їй статусу спонсора тероризму.

За словами політолога, є ще й інший варіант – визнання росії державою-терористом. Але в такому разі теж необхідна юридична чіткість. Наприклад, події на Донбасі, що тривали до 24 лютого 2022 року. Адже якщо їх визнати війною, то росія вчиняла не терористичні акти, а воєнні злочини. Бо актом тероризму вважається атака на цивільну інфраструктуру, злочини щодо посадовців, політиків та цивільних громадян в мирний час. В умовах війни – це воєнні злочини.

«Після повномасштабного вторгнення росію можна назвати не спонсором тероризму, а державою-терористом. Адже зараз вона наносить удари по цивільній інфраструктурі, по теплоелектростанціях. Це не можна назвати терактом, адже йде війна між двома державами. Удари по тилових об’єктах цивільної інфраструктури під час війни – це воєнні злочини. Та питання, чи будуть це робити. Є думки, що надання цього статусу може нашкодити самій Україні. Є побоювання, росія може потім піти ще далі і поводити себе більш зухвало і жорстоко», – додав Воля.

Нагадаємо

Представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що Конгрес та адміністрація Байдена обговорюють застосування щодо Росії санкцій, аналогічних обмеженням, які накладаються на держави-спонсори тероризму.

Президент України Володимир Зеленський закликав визнати росію державою-спонсором тероризму для того, щоб звірства окупантів, як в Бучі, Маріуполі, Ізюмі більше не повторювалися.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины