“Багато хто готовий бути патріотом на дивані” – чим загрожує путінському режиму оголошення мобілізації

КИЇВ. 21 вересня. УНН. Оголошення путіним про “часткову мобілізацію” – це не лише визнання поразки та провалу так званої “спецоперації”, це й пришвидшення антивоєнних настроїв всередині російського суспільства. Адже більшість росіян готові були спостерігати за війною з екранів своїх телевізорів, але ніяк не в окопах. Таку думку в коментарі УНН висловив політолог Володимир Воля.

Цитата

«Історія із внесенням військових змін у законодавство щодо посилення відповідальності за здачу в полон чи псування майна вказує на те, що проблема з цим в росії достатньо серйозна і суттєва. Своєю заявою про мобілізацію путін фактично визнав поразку росії у війні та нестачу військових ресурсів», – розповів Воля.

Деталі

Політолог вважає, що якби оголошення мобілізації відбулося в перші місяці війни, в березні-квітні, це рішення було би більш популярним серед населення, аніж зараз. Адже російське населення бачить і новини про поразки путінської армії, і реальну статистику втрат, попри заяви шойгу. Тож якщо і вдасться мобілізувати певну частину населення, мотивація таких солдат буде вкрай низькою.

«Більшість думали, що війна буде швидкою, далекою і нікого з них не стосуватиметься. Вони будуть сидіти на диванах і спостерігати за цим, як за реалі-шоу. Та тепер реаліті-шоу стає частиною життя кожного росіянина. Тепер всі негативні ефекти від війни, що були у військових, які воювали на території України та їх рідних, починають поширюватися в масштабах російського суспільства. Багато хто готовий бути патріотом на дивані, але ніхто не планував замість святкування Нового року в родинному колі отримати в якості новорічного подарунка війну. Сьогодні путін оголосив для свого чоловічого населення три перспективи: гра в хованки, перспектива стати гарматним м’ясом чи вирок за кримінальною статтею», – зазначив політолог.

Крім того, заява про мобілізацію пришвидшує не лише загострення невдоволення владою, а й соціально-економічні проблеми. Адже частина економіки залишиться без працівників. Крім того, сама мобілізація потребує значних фінансових витрат.

«Це безумовно розхитує його режим. Зараз в росії все більше запускаються процеси, які панували в російській імперії під час Першої світової війни. Тоді діяло гасло “війна до переможного кінця” заради отримання нових територій. Це завдавало значних збитків економіці та підсилювало антивоєнні настрої в суспільстві. Зараз все відбувається подібним чином. До чоловіків, яких намагаються мобілізувати, додаються їх друзі та знайомі і це матиме “віяловий” ефект невдовлення», – вважає політолог.

Нагадаємо

На сайті кремля опубліковано указ російського диктатора володимира путіна про часткову мобілізацію в рф, яка стартує сьогодні.

Росіяни, відразу після виступу російського диктатора володимира путіна про часткову мобілізацію в рф, розкупили всі прямі квитки на 21 вересня до Тбілісі та Єревана. Небагато квитків залишилося до Туреччини.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины